fallback

Ив Мерш: ЕЦБ не може да си позволи да намали лихвите тази година

Членът на управителния съвет на институцията вижда рекордната инфлация като спирачка за промяна в монетарната политика в еврозоната

11:15 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Поредният високопоставен член от управителните органи на Европейската централна банка даде ясен сигнал, че едва ли скоро ще станем свидетели на редукция на лихвения процент в еврозоната. Ив Мерш, управител на Централната банка на Люксембург, е заявил в свое интервю през уикенда, че при изгледите за ниво на инфлацията над заложената граница от 2 на сто, лихвеният процент няма как да бъде понижен, предава Bloomberg.

Пред медиите Мерш е заявил, че „не би взел решение за ревизия в посока нагоре на инфлационния таргет“, а на въпрос дали е съгласен със становището на Международния валутен фонд, че ЕЦБ има възможност за понижаване на лихвения процент, той е отговорил, че „вероятно има такава, но не и във времевия хоризонт до края на настоящата година“.

Управителят на Централната банка на Люксембург е поредният високопоставен член на ЕЦБ, който се изказва срещу редукцията на лихвата в еврозоната, което означава, че вероятността институцията да последва централните банки в САЩ, Великобритания и Канада по техния път на понижение на лихвения процент с цел стимулиране на растежа, става все по-малка.

Причина за това е, че ЕЦБ ще запази фокуса на действията си върху борбата с инфлацията, която през март достигна най-високата си стойност за последните 16 години, увеличавайки се до цели 3,5 на сто. Прогнозите на институцията са, че в края на годината потребителските цени ще са нараснали с 2,9 на сто спрямо 2007 година, а през 2009 година се очаква инфлация от 2,1 на сто.

След силния си спад в началото на валутната търговия тази седмица, еврото почти успява да се върне на нивата си от петък. По-рано доларът успя да напредне значително в резултат на срещата на Г-7, но ралито му почти е заличено. В 11:05 кросът евро-долар е при 1,5785 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 20.08.22 г.
fallback