fallback

Анализатори: Възможно е доларът да забави спада си

На срещата на Г-7 бяха изказани опасения от нивата на американската валута, което означава, че може би ще бъдат взети мерки за стабилизирането им

10:50 | 12.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Скоростта, с която доларът губи стойност срещу основните валути, вероятно ще се забави, след като представителите на седемте най-развити държави в света изразиха притеснения относно нестабилността на валутните курсове през последните месеци.

През последните два месеца доларовият индекс, който измерва курса на зелените пари срещу кошницата от валутите на шестте най-големи търговски партньори на САЩ, регистрира силен спад заради кредитната криза, заплашваща Америка с рецесия. От началото на годината индексът се е понижил с 6,4 на сто, след като за предходните две години бяха регистрирани спадове от по 8,3 на сто.

„От последната ни среща досега станахме свидетели на остри флуктуации на курсовете на основните валути и затова сме притеснени за тяхното въздействие върху икономиката и финансовата стабилност. Поради това ще продължим да наблюдаваме валутните пазари отблизо и да действаме, както е необходино”, се казва в официалното становище на Г-7.

Според анализатори това е първата по-ясна промяна в реториката на организацията от февруари 2004 година насам, което дава основание да се смята, че ще бъдат взети мерки за поставяне на ситуацията под контрол, съобщава Bloomberg. От информационната агенция напомнят, че последният случай, когато Г-7 се е намесвала на пазара, е бил на 22 септември 2000 година, когато еврото се срива с 27 на сто спрямо дебютните си стойности от 1999 година.

През последната седмица доларът отстъпи с 0,6 на сто до 1,5831 EUR/USD, след като в четвъртък беше поставен нов рекорд от 1,5912 долара за евро. Зелените пари отстъпиха с 0,7 на сто спрямо йената до 100,77 USD/JPY, както и с 0,8 на сто срещу швейцарския франк, за да завърши седмицата при 0,9999 USD/CHF.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
fallback