fallback

Тримесечният търговски излишък на Китай с първи спад за последните 3 години

Опитите на правителството да се бори с инфлацията са довели до забавяне на износа, преките чуждестранни инвестиции в страната нарастват двойно

10:06 | 11.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският излишък на Китай свива стойността си през първото тримесечие на 2008 година, показват официалните данни на митническите служби в страната. Подобна ситуация на спад в излишъка се наблюдава за пръв път от над 3 години насам, като основната причина са енергичните мерки на правителството за борба с инфлацията.

Стойността на търговския излишък за първите три месеца на годината е 41,4 млрд. долара, което е с 10,6 на сто по-малко от отчетените през съпоставимия период година по-рано нива. На месечна база през март 2008 година се наблюдава почти двоен ръст на излишъка, който достига 13,4 млрд. долара.

За първото тримесечие износът на Китай се е увеличил с 21,4 на сто до 306 млрд. долара, което представлява забавяне на ръста спрямо първите три месеца на 2007 година, когато увеличението е било 27,8 на сто. При вноса за първото тримесечие увеличението възлиза на 28,6 на сто.

Публикуваните днес данни ясно показват, че мерките на правителството да се бори с инфлацията водят до охлаждане на икономиката и забавяне на износа. Главна роля за това е изиграло поскъпването на китайската валута с около 4,5 на сто от началото на годината, което е двойно повече спрямо повишението в стойността на валутата за първите три месеца на 2007 година. Отделно от това банковата система е поставена пред изисквания за все по-голям процент на задължителните резерви, тъй като една от основните задачи на властите при борбата с инфлацията, която е на най-високите си нива за последните 11 години, е ограничаване на кредитирането.

Освен от високите цени на суровините и непрекъснато увеличаващите се приходи от износа на местните компании, инфлационният натиск се засилва и от преките чуждестранни инвестиции в Китай. За последната година те са се увеличили двойно до 27,4 млрд. долара, показаха днес данни на министерство на търговията, цитирани от Bloomberg.

Днес китайската валута отново поскъпва, задържайки се трайно при нива под 7 юана за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 20.08.22 г.
fallback