fallback

Еврото отново счупи рекорда

Единната валута мина над 1,59 EUR/USD в очакване на решението за лихвения процент в еврозоната

12:35 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото постави поредния си рекорд днес, след като в 12:10 часа българско време достигна ниво от 1,5913 EUR/USD. Новият възход на единната валута започна в 10:00 българско време след изненадващо добри данни за състоянието на френската икономика.

Индексът на индустриалното производство в една от най-големите икономики на еврозоната е отбелязал ръст от 0,3 на сто през февруари, показват данни на националната статистика. Очакванията на пазарите бяха за запазване на производството без промяна спрямо предходния месец, когато беше отбелязано увеличение с 0,5 на сто. На годишна база индустриалното производство на Франция нараства с 2,0 на сто при прогнози за увеличение с 1,4 на сто.

По този начин Франция стана втората голяма икономика от еврозоната след Германия, която бележи ръст на производството на фона на повишаващата се стойност на еврото и растящите цени на суровините. Това за пореден път доказва, че въпреки проблемите на кредитните пазари европейската икономика остава стабилна.

Новият рекорд на еврото идва в момент, когато погледите на трейдърите са насочени към решението за лихвения процент в еврозоната, което трябва да стане в 14:45 часа българско време. Прогнозите са за запазване на настоящите нива от 4,0 на сто с оглед борбата, която Европейската централна банка води срещу инфлацията.

След достигането на новия исторически връх, за което вероятно са допринесли и множество поставени стопове при валутната търговия, единната валута отстъпи леко, но въпреки това се задържа в подножието на рекорда. В 12:30 кросът евро/долар е при 1,5893 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 03.09.22 г.
fallback