fallback

Растежът на икономиката в еврозоната се забавя заради кризата

Окончателните данни за БВП на страните от еврозоната през последното тримесечие на 2007 година показват ръст от 0,4 на сто

15:40 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на икономиката на еврозоната показва забавяне през последното тримесечие на 2007 година, става ясно от публикуваните днес окончателни данни на Евростат. На тримесечна база БВП е нараснал с 0,4 на сто, а спрямо последното тримесечие на 2006 година ръстът възлиза на 2,2 на сто.

Оповестените днес резултати съвпадат напълно с предварителните данни, които бяха изнесени в началото на март. За цялата 2007 година икономиката на 13-те държави, въвели еврото като разплащателна единица, е нараснала с 2,6 на сто, което е с 0,2 процентни пункта по-малко от измерените за 2006 година 2,8 на сто.

Като основна причина за забавянето на растежа се сочат негативните влияния на кредитната криза, която обхвана глобалната икономика след средата на миналата година. Те доведоха до поскъпване на еврото, което се отрази негативно на износителите от еврозоната и допринесе за ръст на инфлацията. Очакванията на анализаторите са, че подобни отрицателни последствия ще се наблюдават още доста време, най-вече заради проблемите в САЩ.

От Евростат потвърдиха и данните за потребителските и правителствените разходи през последното тримесечие, които се понижават с по 0,1 на сто за последното тримесечие. Това кара Европейската централна банка да очаква и отслабване на инфлационния натиск, което е възможно да доведе до понижение на лихвения процент в еврозоната на по-късен етап през настоящата година.

Днес еврото остава в рейнджа си на движение спрямо долара от вчера, колебаейки се в границите 1,5700 – 1-5740 EUR/USD. В 15:30 часа едно евро се разменя за 1,5737 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 19.08.22 г.
fallback