fallback

Понижението на щатските лихви явно не е панацея

Фед ще забави хода на лихвените понижения, но само монетарните похвати няма да помогнат за отстраняване на проблемите на финансовия пазар и в сектора на имотите

08:50 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Темпът, с който Федералният резерв на САЩ понижава лихвения процент в страната през последните месеци, вероятно ще се забави, макар ясно да се наблюдава „известно свиване на икономическата активност“. Това става ясно от публикувания вчера следобед протокол от срещата на институцията, проведена на 18 март.

От стенограмата става ясно, че някои членове на управителното тяло на Фед са изразили опасения, че е налице опасност от „продължителен и силен спад на икономиката“, съобщава Bloomberg. Наред с притесненията си за икономиката, членовете на FOMC са изказали мнение, че единствено монетарните похвати няма да могат да отстранят проблемите на финансовите пазари и в сектора на недвижимите имоти.

На последната си среща Фед понижи лихвения процент с 0,75 процентни пункта до 2,25 на сто и по този начин отбелязаха най-агресивната серия от редукции за последните 20 години. От началото на 2008 година досега лихвеният процент е понижен вече с 2 процентни пункта, а от началото на изострянето на кризата през септември, понижението възлиза на 3 процентни пункта. Наред с по-ниските лихви, Фед въведе и редица други мерки за стимулиране на финансовата система, отпускайки значителни заеми на банките.

Тонът на последната среща дава да се разбере, че едва ли институцията ще продължи с агресивни редукции на лихвения процент, тъй като инфлационният натиск в страната става все по-силен. Това ясно се вижда от повишената атрактивност на суровините като алтернативно средство за инвестиции. Повечето анализатори са обединени около мнението, че Фед ще прекрати редукциите при ниво 1,75 на сто, което е с 0,5 процентни пункта по-ниско от сегашния лихвен процент.

Ако наистина се окаже така, то шансът за две последователни понижения с по 0,25 процентни пункта е далеч по-вероятен отколкото лихвата да бъде смъкната еднократно. Такива са и очакванията на трейдърите, показват данни за фючърсната търговия. Според тях на предстоящата на 29-30 април среща на ръководителите на Фед ще редуцират лихвения процент до 2,0 на сто.

Въпреки задълбочаващите се проблеми в най-голямата икономика, вече се появяват по-оптимистични прогнози за бъдещото й развитие. Обстоятелството, че по-голямата част от негативните новини, които идват през последните дни намират все по-малко отражение в котировките на валутните пазари и борсите дава поводи за оптимизъм. Причината за това е, че пазарите се движат предимно от очакванията, както и това, че спадовете от последните месеци бяха твърде дълбоки.

Умереният позитивизъм вероятно може да се определи като оправдан в настоящия момент, тъй като се очаква пониженията на лихвите вече да започнат да дават резултат. Очакванията на мнозина са свързани и с надеждата, че предстоящите през ноември президентски избори в САЩ ще накарат администрацията на президента Буш да предприеме необходимите мерки за стабилизация като опит за запазване на изпълнителната власт в ръцете на републиканците.

През последното денонощие курсът на американския долар влезе в рейндж спрямо еврото и се движи в границите 1,5685 – 1,5725 долара за евро. В 8:45 българско време кросът на двете валути е при 1,5707 EUR/USD.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 09.09.22 г.
fallback