fallback

Кризата на пазара на труда в САЩ се задълбочава

Безработицата скача до 5,1 на сто през март, икономиката е премахнала 80 хил. работни места през месеца

15:58 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на САЩ продължава да показва признаци на слабост, става ясно от публикуваните днес данни за пазара на труда в страната. Те показват, че през март е отбелязано трето поредно увеличение на безработицата, като тя достига до най-високата си стойност за последните 2,5 години. Това може да се приеме като сигнал за сбъдване на опасенията на анализаторите, че Америка вече се намира в рецесия.

Работните места в САЩ са намалели с 80 хил. през март, показват данните на Министерството на труда в страната. Това е повече от съкращаването със 76 хил. работни места през февруари и доста над прогнозите за спад от 50 хиляди. Същевременно с това нивото на безработица се увеличава с 0,1 процентни пункта до 5,1 на сто, което е най-високата стойност от септември 2005 година досега.

За слабостта на пазара на труда в САЩ говори обстоятелството, че последният път, когато е наблюдаван спад в работните места за три поредни месеца е през 2003 година, непосредствено след военната инвазия в Ирак, пише Bloomberg.

През последния месец секторът на производството е изгубил 48 хил. работни места, което е най-големият спад също от 2003 година досега. В сектора на строителството пък след съкращаването на 37 хил. работни места през февруари, през март са елиминирани още 51 хил. позиции.

Днешните разочароващи данни са в унисон с изказаните от председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке предположения, че американската икономика може да навлезе в рецесия. Този сценарий става все по-вероятен и с оглед проблемите на кредитните пазари, които вероятно ще накарат Фед да предприеме нови редукции на основния лихвен процент, като това вероятно ще стане още на следващата среща на институцията, която е насрочена за 30 април.

Валутните пазари реагираха бурно на новините от пазара на труда, като в рамките само на 5 минути между 15:30 и 15:35 доларът изгуби близо 70 пипса до 1,5770 EUR/USD. Това вероятно се дължи на изпълнение на стоп-поръчки, тъй като постепенно зелените пари възвърнаха изгубеното и в 15:50 кросът е при 1,5707 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 02.09.22 г.
fallback