fallback

Инфлацията в Швейцария с 14-годишен връх

Ръстовете при цените на горивата и храните не подминаха и една от най-стабилните икономики в света

11:04 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени в Швейцария през март нарастват до най-високата си стойност за последните 14 години, показват данните на Бюрото за федерална статистика в Нюшател. На годишна база индексът се повишава с 2,6 на сто, което е над измерените през февруари 2,4 на сто. Спрямо предходния месец цените са се увеличили с 0,3 на сто. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за ръст на инфлацията с 0,2 на месечна и 2,5 на сто на годишна база.

Основната причина за ръста на цените е поредицата от рекорди, която отбелязаха суровините на световните борси в средата на март заради срива на американския долар. Това накара централната банка на алпийската държава да повиши прогнозната инфлация в страната за настоящата година до 2 на сто. Днешните резултати обаче значително надхвърлят тези очаквания, което може да доведе до повишаване на лихвения процент в страната.

На последното си заседание, което се състоя на 13 март, непосредствено преди силните трусове на световните пазари, Швейцарската национална банка остави без промяна таргета, в който трябва да се движи основната лихва в страната. Това доведе до поскъпване на франка и достигането на паритет спрямо американския долар. Именно по-високият курс на местната валута позволява на икономиката да не бъде така силно засегната от инфлационния натиск. От началото на годината досега франкът е поскъпнал с 12 на сто спрямо долара, а повишението в цената на петрола за първото тримесечие възлезе на около 6 на сто.

Днес швейцарецът напредва значително спрямо долара и отново се насочва към постигането на паритет. В 8:45, когато бяха съобщени данните за инфлацията, кросът на двете валути беше 1,0112 USD/CHF, а в 10:50 доларът отстъпва до 1,0075 USD/CHF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 09.09.22 г.
fallback