fallback

Бернанке за пръв път призна опасността от рецесия

Ръководителят на Фед изрази опасения за икономическия ръст на САЩ, но въпреки това доларът набра сила

09:02 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

За пръв път от изострянето на ипотечната криза в САЩ ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке призна, че има опасност икономиката на страната да изпадне в рецесия. Това той направи по време на вчерашното си изказване пред Конгреса, което се очакваше с интерес от финансовите пазари.

Според Бернанке през първите шест месеца на годината е напълно възможно икономическият ръст на САЩ да спре и дори да тръгне в отрицателна посока, предава АР. Това на практика означава, че най-мрачните прогнози на анализаторите за рецесия в най-голямата икономика могат да се окажат напълно осъществими. Навлизането на Америка в рецесия би означавало, че активните мерки на Фед от септември досега на практика все още не са дали резултат.

След изказването на специалиста американската валута изгуби част от спечеленото по-рано заради добрите новини от пазара на труда, но впоследствие зелените пари се стабилизираха и регистрираха значителен ръст спрямо еврото. Подобно развитие може да се обясни с обстоятелството, че пазарът вече е калкулирал негативните очаквания, а признаването на опасността от рецесия от страна на централната банка може да върне поне частично доверието в американската валута.

Мнозина анализатори изказват мнение, че стабилизирането на долара може да доведе до трайно обръщане на негативния тренд, в който той е попаднал през последната година. За подобни твърдения допринасят и икономическите данни от еврозоната, които вече започнаха да показват, че тя може и да не се справи така добре с кризата, както се очакваше доскоро.

Доларът успя да поскъпне от 1,5670 EUR/USD, което беше регистрирано в 23:00 вчера до 1,5630 долара за евро в 8:50 днес. Възходът на зелените пари все пак остава ограничен, като пазарите очакват днешните данни за сектора на услугите в Европа и вероятно след тях ще станем свидетели на по-ясна посока на движение на валутните курсове до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:05 | 03.09.22 г.
fallback