fallback

Унгария увеличи лихвите до 8 на сто в борба с инфлацията

Унгария е седмата страна, която увеличава лихвите този месец заради инфлацията

17:57 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Унгарската национална банка увеличи основния лихвен процент за първи път от 17 месеца, за да спре растящата доходност на държавните облигации и да противодейства на инфлацията, съобщи Bloomberg.

На днешната среща на финансовата институция лихвата по двуседмичните депозити беше повишена до 8 на сто от 7,5 на сто. Обсъжданите преди това варианти бяха увеличение до 7,75 на сто или оставяне на лихвата на същото ниво.

Унгария е седмата страна, която увеличава лихвите този месец заради инфлацията. От централната банка заявиха, че може да повишат лихвите допълнително и че няма да се поколебаят да използват средствата, с които разполагат, за да достигнат инфлационния таргет за 2009 г.

Днешното решение показва, че централната банка е по-загрижена за инфлацията и за поскъпващите държавни облигации, отколкото за забавящия се икономически ръст, въпреки предупрежденията, че прекаленото затягане на монетарната политика може да доведе до рецесия, коментираха анализатори.

През четвъртото тримесечие икономическият ръст на Унгария се забави до 0,8 на сто на годишна база, след като строгата програма на правителството за увеличение на данъците и съкращение на субсидиите намали потребителското търсене.

Днес унгарската валута отстъпва спрямо еврото. След като сутринта едно евро се разменяше за 257,71 форинта, в 14:00 беше постигнато най-високото ниво на еврото при 260,93 EUR/HUF. В 17:50 двете валути се разменят при курс 259,92 ЕUR/HUF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 03.09.22 г.
fallback