fallback

Подновяват извънредното финансиране на търговските банки на Острова

Централната банка започва нова серия от аукциони за краткосрочно кредитиране с цел подобряване на ликвидността във финансовата система

13:53 | 20.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка планира да продължи предлагането на краткосрочно финансиране на търговските банки на Острова, става ясно от съобщение на институцията.
В началото на седмицата АЦБ предостави 5 млрд. долара на финансовата система и плановете на ръководителите й са краткосрочното финансиране да продължи ежеседмично до изтичането на текущия месечен период за финансиране, което ще стане през април. Новият план идва на мястото на проведената на 17 март операция по отпускането на тридневни заеми, която изтича днес, съобщава Bloomberg.
Целта на АЦБ е да се понижат междубанковите лихви, които тръгнаха нагоре заради започналата от САЩ кредитна криза, довела до загуби от поне 200 млрд. долара до този момент. Към момента тримесечният LIBOR, даващ информация за лихвите, по които търговските банки в Лондон си разменят заеми, е 5,98 на сто, като тази стойност, която е най-висока от началото на годината, беше постигната чрез девето поредно дневно повишение.
Голямата нужда от свободни пари, която изпитват банките на Острова, се вижда от факта, че за отпуснатите днес 10,9 млрд, лири от АЦБ са били подадени заявки, надхвърлящи трикратно предложената сума.
Днес на Острова бяха публикувани и данните за продажбите на дребно през февруари, които отбелязват изненадващ ръст от 1 на сто на месечна база при очаквания за спад от 0,2 на сто. На годишна база пък продажбите на дребно нарастват с 5,5 на сто, съобщават от националната статистика. С най-голям ръст са продажбите на домакински стоки (4,2 на сто), както и на дрехи и обувки (2,5 на сто).
Днешните новини доведоха до ръст на британската валута спрямо еврото. След като в 9:00 часа българско време едно евро струваше 0,7869 лири, паундът поскъпва до 0,7796 EUR/GBP в 13:45.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
fallback