fallback

Нови безпрецедентни мерки на Фед по посока подобряване на ликвидността

Централната банка на САЩ търси нови и нови методи за стабилизиране на ситуацията и изход от финансовата криза

10:55 | 20.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на финансовата система и наливане на ликвидност на обхванатите от сериозна криза кредитни пазари. Новият пакет предвижда понижени изисквания за капиталови резерви за ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac, както и отпускането на кредити за небанкови финансови институции, търгуващи с ценни книжа.
 
Поредните спешни мерки на Фед идват едва два дни след решението за понижение на лихвения процент в страната с 0,75 процентни пункта до 2,25, което доведе до силен ръст на борсовите индекси в страната. Само ден по-късно обаче страховете от рецесия се завърнаха на пазарите и борсата върна почти всичко, спечелено във вторник. Паралелно с негативните настроения на фондовите пазари, силни разпродажби се наблюдаваха и при търговията със суровини, като златото и петролът изгубиха по близо 10 на сто от цените си в рамките на два дни.
 
Решението за смекчаване на изискванията за капиталови резерви към финансираните от американския Конгрес Fannie Mae и Freddie Mac цели подобряване на ликвидността на кредитните пазари. До този момент двете институции трябваше да поддържат като резерв 30 на сто от размера на експозициите си, а с новата мярка изискването е редуцирано до 20 на сто. Това ще предостави на двете кредитни организации милиарди долари, тъй като те притежават или са гарантирали около 40% от пазара на жилищните ипотечни кредити в страната, който надхвърля 11 трлн. долара. Според немския вестник die Presse, двете компании ще могат да налеят на кредитния пазар суми в размер на 200 млрд. долара.
 
Другото направление, в което са насочени новите действия на Фед, са свързани с безпрецедентни от времето на Великата депресия мерки. Те включват ревизия на политиката за кредитиране при кризисни ситуации, според която до този момент небанковите финансови компании, търгуващи с ценни книжа можеха да заемат средства от Фед при лихвен процент, по-висок от този за търговските банки. Ситуацията около Bear Stearns и нестабилността на финансовите пазари обаче е накарала Фед да промени правилата и сега банките и небанковите институции могат да се финансират при една и съща лихва, е заявил пред Bloomberg служител на институцията, пожелал анонимност.
 
Подобни мерки по кредитиране на небанкови институции не са предприемани от Фед от времето на Великата депресия от 1929 година и според мнозина анализатори се определят като най-агресивната стъпка на централната банка от изострянето на кризата, което започна преди около 8 месеца.
 
Мерките на Фед обаче не се приемат еднозначно, като според някои анализатори понижаването на изискванията за резерви на Fannie Mae и Freddie Mac, което ще им освободи тези 200 млрд. долара, е като „да гасиш пожар с бензин“, тъй като двете компании вече имат достатъчно високорискови ипотеки и предоставянето на средствата на закъсали собственици би могло да влоши допълнително ситуацията. Доста противници имат и агресивните понижения на лихвените проценти, които не водят до желаните резултати, а само водят до увеличаване на инфлацията. Това обстоятелство се дължи на факта, че въпреки понижените лихви банките не са склонни да си предоставят кредити една на друга, което значително ограничава ликвидността им и възможността да отпускат заеми на фирмите и домакинствата, с което се губи целият смисъл на операциите.
 
В рамките на последните десетина дни Фед се намесва доста активно на пазарите с цел смекчаване на кризата. Институцията обяви план за финансиране на първичните дилъри на съкровищни бонове срещу обезпечение с дългови ценни книжа и ипотечни облигации, понижи сконтовия процент за кредитиране на търговските банки с 0,25 процентни пункта по време на извънредно заседание в неделя, след което във вторник предприе втора редукция с нови 0,5 процентни пункта. Освен това институцията предостави заем от 30 млрд. долара на JP Morgan за придобиването на инвестиционната банка Bear Stearns.
 
 
През последното денонощие американската валута напредна спрямо еврото, като тази сутрин в 9:00 часа българско време се повиши до ниво 1,5598 EUR/USD, а към 10:50 кросът вече е при 1,5555 EUR/USD, което е с около 2,5 на сто под рекорда от 1,5904 долара за евро, поставен в понеделник.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 03.09.22 г.
fallback