fallback

Стиглиц: Понижението на лихвите само временно ще спре "кървенето"

Според носителя на Нобелова награда за икономика са необходими радикални действия

12:53 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сегашното състояние на финансовите пазари представлява „най-тежката криза от Великата депресия през 30-те години досега“, е заявил американският икономист Джоузеф Стиглиц в интервю пред новозеландска радиостанция, цитирано от немския вестник Die Presse.
 
Според носителя на Нобелова награда за икономика понижението на лихвите „само временно ще спри кървенето на финансовата система“, но няма да доведе до отстраняването на фундаменталните проблеми, които са довели до срива на финансовия сектор.
 
Правителството би трябвало да помогне на 2 млн. американски семейства да избегнат заплахата от загуба на жилищата им поради факта, че не могат да погасяват вноските по ипотеките си. При сегашната ситуация, когато цените на имотите вървят надолу, голяма част от американците може да се окажат с по-големи задължения, отколкото реално струват жилищата им, смята Стиглиц. За това стечение на обстоятелствата вина по думите му има и Федералният резерв на САЩ, който е трябвало да предприеме мерки за ограничаване на рисковите кредити, отпуснати от банките в страната.
 
Против понижението на лихвения процент се изказа и Джоузеф Фостър от Van Eck International Investors Gold Fund, според когото рано или късно агресивните действия на Фед ще доведат до силен инфлационен натиск. В интервю за FAZ Фостър заявява, че пониженията не могат да продължават още дълго, тъй като все някога ще се появи обратна реакция от страна на инфлацията.
 
Ситуацията на финансовите пазари изисква радикални действия, смятат голям брой анализатори. Фед трябва да се намеси на пазара, предоставяйки достатъчна ликвидност на търговските банки, макар това да противоречи на принципите за свобода на пазарите, заяви един от управителите на инвестиционната компания Pimco Мохамед Ел-Ериан в интервю за CNBC.
 
На противоположното мнение обаче е мултимилиардерът Стив Форбс, според когото с наливането на ликвидност Фед само ще влоши допълнително ситуацията и ще постави авторитета си на карта, ако започне да кредитира неограничено търговските банки, съобщава Spiegel Online. Такива действия биха довели до силен морален риск, тъй като хората ще повярват, че могат безнаказано да поемат високи рискове, тъй като при проблем ще получат необходимата им помощ.
 
Изострянето на кризата доведе до появата на различни идеи за преодоляването й. От швейцарската банка Credit Suisse предлагат създаването на държавно контролирана структура, която да поеме най-рисковите позиции от търговските банки. Като такъв пример се посочва Resolution Trust Corp, която е действала по време на ипотечната криза през 80-те години. Дотогава рисковите позиции трябва да бъдат преоценени счетоводно съгласно пазарната си стойност, от което се очаква и положителна оценка от страна на пазарите, добавя още die Presse.
 
Според FAZ във финансовите кръгове вече се появяват предложения изискванията за капиталова адекватност на банките Базел 2 поне временно да бъдат затегнати. Така изискванията за собствен капитал ще станат толкова по-високи, колкото по-рискови са позициите на конкретните финансови институции, което значително ще понижи готовността на финансовите институции да отпускат рискови кредити. Негативният резултат от подобен ход обаче ще бъде допълнителното свиване на достъпа до кредитиране на цялото общество – както на потребителите, така и на бизнеса.
 
Нещо като опит за успокояване на ситуацията в началото на седмицата направи и американският президент Джордж Буш, който увери американците, че въпреки негативните изгледи, икономиката на страната е в добро състояние и правителството води целенасочена политика за изход от настоящата ситуация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
fallback