fallback

Производствената инфлация в САЩ изненадващо ниска

Секторът на строителството продължава да показва слабост, което вероятно ще развърже ръцете на Фед за агресивна редукция на лихвите

15:53 | 18.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени в САЩ за февруари бележи по-малък ръст от очакванията, показват данни на американското министерство на труда. Измереният през февруари растеж възлиза на 0,3 на сто, което е далеч по-малко от отчетеното през предходния месец увеличение от 1,0 на сто. На годишна база производствените цени се увеличават с 6,4 на сто при консенсусна прогноза за ръст от 6,8 на сто.

Същевременно със забавянето на ръста на цените на производител основният индекс на производствените цени, в който не попадат горивата и хранителните продукти, нараства с 0,5 на сто, или двойно над очакваното. Въпреки това обаче се очаква днес Федералният резерв на САЩ да вземе решение за значително понижение на лихвения процент. За това решение вероятно ще допринесат и поредните разочароващи данни за строителния сектор в страната.

Публикуваните днес новини за началното жилищно строителство в най-голямата икономика показват, че през февруари отново е отбелязан спад. Започнатите строежи на годишна база са 1,065 млн., което е по-малко от ревизираната стойност за предходния месец от 1,071 млн. Паралелно с това разрешителните за строеж падат до най-ниската си стойност за последните 16 години до 0,978 млн. на годишна база, при отчетени през януари 1,061 млн. броя.

Днес доларът остана в близост до рекордно ниските си стойности от вчера, като спрямо еврото най-ниското му ниво беше отчетено в 12:30, когато кросът беше при 1,5828 EUR/USD. Към 15:45 зелените пари стабилизират стойността си и курсът е 1,5772 долара за евро, тъй като пазарите вече са в очакване на насроченото за 20:15 часа решение за лихвения процент в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 20.08.22 г.
fallback