fallback

Междубанковите лихви в Европа пак тръгнаха нагоре

Проблемите на кредитните пазари увеличават недоверието между банките, планове за намеса на АЦБ на пазара доведоха до поевтиняване на лирата

14:19 | 17.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Кризата на кредитните пазари, която силно засегна американската инвестиционна банка Beаr Stearns, отново започва да се изостря, което тласка нагоре междубанковите лихви. След неочакваните проблеми в ликвидността, които бяха обявени от Bear в петък, Федералният резерв на САЩ предприе спешни мерки за стабилизиране на ситуацията – понижи сконтовия лихвен процент в страната и отпусна заем на JP Morgan, с който да бъде закупена Bear Stearns.

Новините около проблемите на банката подействаха негативно на доверието между финансовите институции и изпратиха лихвения процент по тримесечните кредити – EURIBOR на най-високата му стойност от 4 януари досега, като равнището им достигна 4,65 на сто спрямо 4,62 на сто в края на миналата седмица Еквивалентният лихвен процент на лондонския междубанков пазар – LIBOR, пък нарасна с цели 15 базисни пункта в рамките на предходната седмица и в петък беше 5,93 на сто.

Проблемите в доверието между отделните банки и нежеланието им да се финансират една друга се вижда от разликата между предлагания лихвен процент по тримесечните доларови заеми и индексирания овърнайт суап-курс (т.нар. LIBOR-OIS спред), който се е увеличил с 13 базови пункта до 95 базови пункта, предава Bloomberg. Това може да означава или че финансовите институции разполагат с малък ресурс, или че не са склонни да отпускат кредити.

Понижената ликвидност на междубанковия пазар доведе до нови операции на Английската централна банка, която планира да организира аукциони за наливането на 5 млрд. лири под формата на тридневни кредити. Тази новина доведе до отстъпление на британската валута спрямо долара и еврото.

По отношение на американската валута, лирата отстъпи от 2,0207 GBP/USD в 10:30 днес до 2,0005 долара за лира в 13:30, а срещу еврото паундът се понижи от 0,7816 EUR/GBP до 0,7882 лири за едно евро за същия времеви период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
fallback