fallback

Потребителските цени в САЩ изненадващо останаха без промяна

През февруари инфлацията се запазва, което увеличава шансовете за ново понижение на лихвения процент

14:58 | 14.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени в САЩ за февруари изненадващо остана без промяна спрямо предходния месец, когато беше отчетен ръст от 0,4 на сто, показват данни на министерството на труда в страната. Застой се наблюдава и в основния индекс на потребителските цени, което се случва за пръв път от ноември 2006 година насам.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за увеличение на потребителските цени с 0,3 на сто. Основният индекс, в който не попадат хранителните продукти и горивата, трябваше да нарасне с 0,2 на сто съгласно консенсусните очаквания. На годишна база индексът на потребителските цени в САЩ е на стойност 4,0 на сто, което представлява забавяне на инфлацията спрямо януари, когато бяха отчетени 4,3 на сто.

Днешните новини правят още по-вероятна една агресивна редукция на лихвения процент в САЩ на предстоящата следващата седмица среща на Федералния резерв. Очакванията на валутните анализатори клонят към ново понижение с 0,75 процентни пункта до 2,25 на сто. Въпреки благоприятните данни за инфлацията и очакваната нова намеса на Фед доларът напредва спрямо еврото.

След като непосредствено преди съобщаването на новините в 14:30 едно евро се разменяше за 1,5578 долара, в 14:50 кросът е при 1,5541 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 06.09.22 г.
fallback