fallback

Доларът тръгна нагоре след спекулации за интервенции на централните банки

Сривът на американската валута беше прекратен след изказвания на представители на Goldman Sachs и Morgan Stanley

13:44 | 14.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар най-после прекъсна свободното си падане от последните няколко дни, като основна роля за това изиграха спекулациите на две от най-големите финансови институции в света - Goldman Sachs и Morgan Stanley, че централните банки ще се намесят на валутните пазари с цел подкрепа на зелените пари за пръв път от 13 години насам.
Коментарите на двете компании дойдоха на фона на поредния рекорд на еврото спрямо американската валута тази сутрин, когато беше достигнат нов връх от 1,5650 EUR/USD, и 12-годишното дъно спрямо йената от 99,90 USD/JPY. Зелените пари отстъпиха силно и срещу швейцарския франк и британската лира, което доведе до коментари, че намесата на централните банки става все по-вероятна.
Това става ясно от изказване на Стефан Жен, ръководител на отдела за проучване на валутните курсове в Morgan Stanley, който заяви, че банката е в очакване на интервенции, макар все още да не е достигнат прага на отстъпление на американския долар, съобщи Bloomberg. Подобно е и мнението на Ханс-Гюнтер Редекер от френската банка BNP Paribas SA, който казва, че ако силата за действие е в неговите ръце, то намесата за подкрепа на долара вече щяла да бъде факт.
Позицията на Goldman Sachs, изразена от главния икономист на банката Джим О'Нийл, е, че сривът на американската валута ще засегне и други пазари, освен този в САЩ, което значително повишава вероятността от координирана намеса. Според стратезите на швейцарската банка UBS интервенцията може да бъде проведена след предстоящата среща на Г-7. За подобен ход от UBS предупредиха още на 3 март, преди да започне новото отстъпление на долара.
Все по-усложняващата се ситуация в САЩ води до непрекъснато понижение в курса на зелените пари, което води след себе си и поредица от рекорди в цените на основните суровини. Пазарите оценяват вече на близо 100 процента възможността Федералният резерв на САЩ да предприеме нова радикална стъпка и да понижи лихвения процент с 0,75 процентни пункта до 2,25 на сто на предстоящата на 18 март среща.
Очакванията за намеса на централните банки на валутните пазари допринесоха за стабилизирането на курса на долара по време на днешната търговия в Европа. Единната валута отстъпи от предишния си връх и в 13:30 курсът й пада до 1,5540 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 10.09.22 г.
fallback