fallback

Неочакван спад на продажбите на дребно в САЩ възобнови страха от рецесия

Потребителите правят по-малко покупки, безработицата се покачва до най-високата си стойност за последните 2 и половина години

16:49 | 13.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно за февруари в САЩ отбелязват неочакван спад, което дава нова сила на твърденията, че съкратеният брой работни места в страната, падащите цени на имотите и рязкото поскъпване на горивата са довели икономиката до рецесия. За месеца продажбите са намалели с 0,6 на сто спрямо предходния месец, съобщават от министерство на търговията.
Предварителните прогнози на анализаторите бяха за доста по-малък спад в продажбите, като се очакваше те да намалеят с 0,2 на сто спрямо януари. Ако се изключат продажбите на автомобили, то индексът бележи спад от 0,2 на сто, след като през януари нарасна с 0,5 на сто. С най-голям спад са продажбите при търговците на автомобили (1,9 на сто) и ресторантите (0,4 на сто), показват официалните статистически данни.
Днес бяха публикувани и данните за първоначалните молби за помощи при безработица. Броят на подадените молби за седмицата до 7 март остава непроменен спрямо предходната седмица и е 353 хиляди. Същевременно с това обаче общият брой на американците, получаващи помощ от държавата, се увеличава до 2,835 млн. души, което е най-високото ниво на показателя от септември 2005 година насам. Това е поредната негативна новина за пазара на труда в САЩ, след като в края на миналата седмица бяха публикувани данни за съкращаване на работните места с 63 хиляди през първия месец на 2008 година.
Разочароващите данни доведоха до нов тласък на очакванията, че Федералният резерв ще предприеме нова агресивна стъпка на предстоящата си на 18 март среща, като пазарите виждат 90-процентен шанс лихвеният процент да бъде редуциран с нови 75 базисни пункта до 2,25 на сто.
Американската валута продължи да понижава курса си и днес, като спрямо еврото беше отбелязан нов исторически връх в 11:00, когато едно евро струваше 1,5628 долара. Поредният възход на единната валута и опасенията от рецесия повишиха атрактивността на инвестициите в суровини. Това се отрази особвно силно на цената на златото, която достигна психологическата бариера от 1 000 долара за тройунция. Към 16:35 кросът на двете валути е 1,5588 EUR/USD.
По отношение на йената американската валута падна до 12-годишно дъно, като в 10:35 българско време беше регистрирано ниво от 99,77 йени за долар. Последва стабилизация на зелените пари и в 16:35 един долар струва 100,23 йени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 25.08.22 г.
fallback