fallback

Ново рали на еврото, пак се доближава до рекорда

Новините за индустриалното производство в еврозоната оказаха подкрепа на единната валута, междубанковите лихви отново се повишават

14:00 | 12.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото отново възобнови похода си срещу американската валута, след като от вчера следобед на валутните пазари зелените пари се движеха в положителна посока. Причина за това станаха обявени днес данни от Евростат за индустриалното производство в еврозоната през януари, което е отбелязало първия си ръст за последните три месеца. Главен фактор за повишението са били благоприятните метеорологични условия в Германия, които са позволили на строителния сектор да не прекъсва работа.

На месечна база индустриалното производство се увеличава с 0,8 на сто спрямо декември, когато не беше отчетена промяна. На годишна база ръстът на индустриалното производство е 3,8 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за нарастване с 0,4 на сто за месеца и 2,6 на годишна база.

Днешната новина дава нова подкрепа за стриктната монетарна политика по контрол над инфлацията. Това се вижда и от повишаването на междубанковите лихви в евро, които бележат ръст за седми пореден ден на европейския пазар. За ръста на лихвите по кредитирането между търговските банки обаче освен политиката на ЕЦБ, влияе и недоверието, породено от загубите от ипотечната криза в САЩ.

Тримесечният лихвен процент, по който търговските банки в еврозоната – EURIBOR - се повишава до най-високата си стойност от 7 януари насам. Актуалната стойност на лихвата е 4,61 на сто, или с 1 базов пункт повече от вчера. Този ход на събитията идва въпреки приетия вчера от централните банки на САЩ, Канада, Великобритания и Швейцария и еврозоната да започнат втора операция по спешно кредитиране на търговските банки.

В САЩ мерките дори са по-драстични, след като стана ясно, че Федералният резерв ще отпуска кредити под формата на съкровищни бонове срещу обезпечение с ипотечни облигации и различни дългови ценни книжа.

Събитията от днешния ден отново изстреляха еврото в близост до рекордните му нива. След като в 9:00 българско време едно евро се разменяше за 1,5357 долара, към 13:50 единната валута се разменя за 1,5473 долара, което е едва 20-тина пипса под рекорда от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 28.08.22 г.
fallback