fallback

Скок на борсите след нов план на Фед за борба с кризата и рекорден износ

Новините доведоха и до повишение на долара

15:11 | 11.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на САЩ за първия месец на 2008 година бележи по-малък от прогнозирания ръст в резултат на слабия долар, който е стимулирал търсенето на американски стоки в чужбина. Превишението на вноса над износа от най-голямата икономика се е увеличило с 0,6 на сто до 58,2 млрд. долара. Ревизираните данни за предходния месец показаха дефицит от 57,9 млрд. долара, вместо предварително оповестените 58,8 млрд.

Износът на САЩ е нараснал с 1,6 на сто за последния месец до най-високите си стойности в историята. Стойността му е възлязла на рекордните 148,2 млрд. долара в резултат на слабия долар, заради който значително се е увеличил експортът на царевица, рафинирани петролни продукти, компютри и фармацевтични продукти, показват данните на министерство на търговията.

Вносът в най-голямата икономика също е отбелязал рекорд, повишавайки се с 1,3 на сто до 206,4 млрд. долара. Основна причина за това са рекордните цени на петрола, които регистрираха поредица от върхове в началото на годината. Ако петролът бъде премахнат от статистиката, търговският дефицит се свива до 32,1 млрд. долара, което е най-ниското ниво от октомври 2002 година насам.

Ръстът в износа на САЩ върна оптимизма за бъдещето на американската икономика, което изстреля долара спрямо еврото. След като по-рано днес валутната двойка регистрира нов рекорд в близост до 1,55  EUR/USD, зелените пари напреднаха силно с над 100 пипса и в 14:50 курсът на долара се повиши до 1,5330 USD/EUR.

Добрата новина обаче се отрази на цената на петрола, който се засили към 110 долара за барел заради очакванията, че кризата ще бъде преодоляна по-лесно от очакваното. Към момента в Ню Йорк барел петрол се търгува по 109,33 долара.

За позитивните настроения повлия и оповестеният днес план на Федералния резерв на САЩ да предприеме нови мерки в борбата срещу кризата. Той предвижда да бъдат заемани съкровищни бонове на стойност 200 млрд. долара срещу дългови инструменти, включително обезпечени с ипотеки облигации. Новият инструмент, който ще бъде приложен от Фед, предвижда съкровищните бонове да бъдат заемани за период от 28 дни на първичните дилъри в страната. Това ще става на седмични аукциони, които започват от 27 март. Освен това от институцията съобщиха, че ще увеличат доларовите средства, с които разполага ЕЦБ по суаповите депозити, които са разменени между двете банки. Това би позволило на ЕЦБ да предостави на търговските банки нови краткосрочни кредити в американската валута. 

 

На фондовите пазари в Европа новините бяха приети с оптимизъм, което се отрази много добре на основните индекси. В Германия DAX нарасна с 2,1 на сто само в рамките на 30 минути и вече е на стойност 6 587, 80 пункта. Британският FTSE 100 прибави над 100 пункта и днешното му повишение вече е 2,7 на сто до стойност 5 780,70 пункта. Френският основен индекс САС 40 пък се повиши с над 80 пункта за периода от 14:30 до 15:00 часа и към момента добавя 2,45 на сто спрямо вчерашното си затваряне до 4 679,18 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 10.09.22 г.
fallback