fallback

Трише най-накрая изрази безпокойство от поскъпването на еврото

Изказване на президента на ЕЦБ подкрепи американската валута, макар нивата да остават близо до рекордните дъна

16:30 | 10.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че е притеснен от поскъпването на еврото, давайки сигнал за промяна в анти-инфлационната реторика на изказванията си.

Трише е казал пред журналисти в Швейцария, че от ЕЦБ „са притеснени от наднормалното движение на валутните курсове в настоящите условия“, предава Bloomberg. Това доведе до спад в курса на единната валута, тъй като за пръв път от ноември насам ръководителят на ЕЦБ алармира за опасност от поскъпването на еврото.

Изказването на Трише идва в момент, когато еврото регистрира рекорд след рекорд спрямо американския долар. За последната година единната валута е поскъпнала с 18 на сто спрямо зелените пари, но инфлацията в еврозоната, която е с най-висока стойност за последните 14 години, не позволява на ЕЦБ да понижи лихвения процент. Ситуацията пред институцията се усложнява и заради това, че Федералният резерв на САЩ е принуден да предприеме нови понижения на лихвата заради тежката ситуация, в която е изпаднала американската икономика.

В алпийската държава Трише е председателствал срещата на централните банкери от Групата на десетте. По време на заседанието той за пореден път е заявил, че силният долар е в интерес на американската икономика и е повдигнал въпроса за посоката на монетарната политика на Фед.

Началото на валутната търговия през новата седмица започна с нов възход на единната валута, която поскъпна от 1,5356 EUR/USD до 1,5404 EUR/USD, но впоследствие доларът се стабилизира и в 14:30 поскъпна до 1,5328 долара за евро.

В 16:20 кросът на двете валути е при 1,5346 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 06.09.22 г.
fallback