fallback

Проблеми на пазара на труда в САЩ – неочакван спад на работните места

Трудностите в американската икономика нарастват, Фед ще организира нови аукциони за наливане на ликвидност във финансовата система

16:21 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на работните места в САЩ през февруари отбелязва понижение за втори пореден месец, показват данни на министерството на труда. Неочакваният спад на работните места в неселскостопанския сектор възлиза на 63 хил. при очаквания за ръст от 23 хиляди. Съкращението е най-голямо от май 2003 година насам. Предходния месец също беше регистрирано понижение на стойност 22 хиляди.
Същевременно с това безработицата в страната се понижава до 4,8 на сто при очаквания за ръст до 5,0 на сто, след като през януари беше отчетена стойност от 4,9 на сто. Според анализатори спадът на безработицата се дължи на отлив на работна сила от пазара на труда, съобщава Bloomberg.
Проблемите на пазара на труда вероятно ще принудят Федералния резерв да предприеме нови агресивни мерки за понижение на лихвения процент с оглед стимулиране на инвестициите и импулс на икономиката.
Паралелно с това днес стана ясно, че от институцията планират да проведат нови два аукциона за краткосрочно кредитиране на търговските банки с цел увеличаване на ликвидността на финансовите пазари. На банките ще бъдат предложени нови 100 млрд. долара, а не както се предвиждаше по-рано общо 60 млрд.
По време на днешната търговия доларът падна до ново рекордно дъно спрямо еврото. Това стана непосредствено преди новините за пазара на труда в 15:40 часа българско време, когато едно евро струваше 1,5455 долара.
Към 16:00 кросът на двете валути е при 1,5408 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
fallback