fallback

Китайската валута поскъпва, Пекин ще ограничава износа

Все по-голямо значение ще придобива вътрешния пазар, властите ще преследват освобождаване на валутния курс

14:48 | 07.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската валута се движи на нива, близки до най-високите спрямо долара след премахването на фиксирания курс спрямо американската валута през 2005 година. Основната причина са обсъжданията на властите в Пекин на мерки за преодоляване на рекордната инфлация, които вероятно ще доведат до нови рестрикции за търговските банки и кредитирането.

Китайският юан поскъпна до 7,110 USD/CNY тази сутрин, а в края на миналата седмица кросът беше при 7,1115 USD/CNY, показват данните на китайската търговска система за валутна търговия. От началото на 2008 година азиатската валута е поскъпнала спрямо долара с 2,7 на сто, след като за цялата 2007 година курсът се повиши със 7 на сто.

Днес стана ясно, че Китай усилено се движи към освобождаване на валутния курс и оставянето му в свободно плаване и определяне на нивото от пазарните сили. Това е заявил заместник-управителят на Централната банка на страната Ю Ганг по време на конференция във Франция. В изказването си той е казал, че политика на банката е насочване на усилията към превръщането на валутния режим в „пазарно базиран, плаващ режим“, цитира информационния сайт fxstreet.com.

Ю Ганг е на мнение още, че монетарните условия в САЩ, еврозоната и Китай са „по-скоро хлабави“ и със значителна наличност на ликвидност. Основно изпитание за централните банки според банкера е краят на периода на ниска инфлация, тъй като трендът в цените на суровините е към повишаване.

Според заместник-управителя на китайската банка през последното десетилетие Китай е доставил на световния пазар голямо количество евтини стоки, с което е допринесъл за потискане на инфлационния натиск, но оттук нататък страната ще се концентрира повече върху вътрешното търсене и ще разчита все по-малко на износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 10.09.22 г.
fallback