fallback

Потребителското доверие на Острова на тригодишно дъно

Високите цени на храните и горивата влияят негативно на потребителите, което води до спад на доверието

09:42 | 05.03.08 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителското доверие във Великобритания през февруари пада до най-ниското си ниво за последните три години в резултат на ръста в цените на хранителните продукти и горивата, който оказва негативно влияние на потребителските разходи.

Индексът на потребителското доверие, изготвян ежемесечно от Nationwide Building Society чрез анкетиране на 1 000 души, пада с три пункта спрямо януари до стойност от 78 пункта. Основната причина за това са рекордните цени на суровините, които заплашват да доведат до ръст на инфлацията до най-високата й стойност от 10 години.

Според прогнози на Английската централна банка (АЦБ) ръстът на потребителските цени може да достигне 3,1 на сто тази година. Това вероятно ще принуди институцията да остане пасивна и да не понижава лихвения процент в страната на насрочената си за утре среща, въпреки че кредитната криза води до забавяне на британската икономика.

В резултат на трицифрените цени на петрола и удвояването на цената на пшеницата през последната година инфлацията ще надхвърли 3 на сто към края на 2008 година, смятат от АЦБ. Вероятно обаче ще бъдат направени опити от страна на институцията за задържането й под 3 на сто, тъй като при преминаването на тази граница ръководителят на АЦБ Марвин Кинг ще трябва да пише обяснения, които да бъдат представени на правителството.

В началото на днешната търговия британската валута отстъпи рязко спрямо долара. След като в 8:30 българско време двете валути се разменяха по курс 1,9853 GBP/USD, в 9:20 лирата падна до 1,9782 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 07.09.22 г.
fallback