fallback

Цените на производител в САЩ нараснали над два пъти повече от очакваното

Ръстът на цените с 1 на сто идва след спад от 0,3 на сто през декември

17:17 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на производител в САЩ са нараснали над два пъти от прогнозираното през януари заради скъпите горива, храна и разходи за лекарства, което сигнализира, че инфлацията да продължи да се усилва, съобщи Bloomberg.
Ръстът на цените с 1 на сто идва след спад с 0,3 на сто през декември. Средната прогноза на икономистите, запитани от Bloomberg, беше за ръст с 0,4 на сто. Ако се изключат храните и енергията, основните цени на производител са нараснали с 0,4 на сто, което е най-силен ръст от близо година.
В комбинация с данните за ръста също над очакванията на потребителските цени, днешният доклад може да накара Федералния резерв да обмисли увеличение на лихвените нива веднага щом икономиката се стабилизира.
В същото време цените на жилищата продължават да падат. Те са се понижили в 20 района в страната с 9,1 на сто през декември на годишна база, което е най-силният спад в 20-годишната история на индекса S&P/Case-Shiller, показа отделен доклад днес.
На годишна база цените на производител са нараснали със 7,4 на сто, което е най-силен ръст от октомври 1981. Ако се изключат храните и енергията, увеличението е с 2,3 на сто на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 05.09.22 г.
fallback