fallback

Стиглиц: Бернанке и Грийнспан носят вина за кризата в САЩ

Джоузеф Стиглиц открито обвини двамата банкери за настоящата ситуация в най-голямата икономика

15:35 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Джоузеф Стиглиц. Снимка: nobelprize.org

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц е на мнение, че при сдаването на поста председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан е оставил след себе си икономика, изправена пред „доста значително“ забавяне, става ясно от изказване на икономиста пред Bloomberg Television. Настоящият ръководител на Фед Бен Бернанке е бил прекалено бавен при редукцията на лихвения процент в страната с оглед проблемите на пазара на недвижими имоти, докато Грийнспан пък е действал по коренно противоположен начин по време на жилищния бум и рязкото поскъпване на имотите.

Ефектите от най-голямата криза на жилищния пазар в САЩ за последните 25 години, съчетана с нестабилността на финансовите пазари и високите цени на суровините, нанасят значителни щети на растежа на най-голямата икономика. Заради проблемите компаниите от сектора на финансовите услуги значително са свили отпускането на заеми и трупат резервен капитал.

Според Стиглиц Грийнспан е прав, че настоящото движение на американската икономика може да се превърне в най-голямата криза за последните 25 години, но именно бившият председател на Фед може да бъде обвиняван за нея, като не става дума само за това, че „Грийнспан е бил задрямал, движейки колелото на икономиката, а за това, че той упорито и активно е гледал в грешна посока“, като е определяйки поскъпването на жилищата като незначително.

По думите на икономиста наследникът на Грийнспан Бен Бернанке, от своя страна, е бил твърде бавен и значително е закъснял с провеждането на по-либерална монетарна политика. Драстичната редукция на лихвения процент с 0,75 процентни пункта Стиглиц определя като панически, а не като благоразумен ход.

Войната в Ирак, която пренасочва голямо количество ресурси от инвестициите към производството на военни стоки и допринася значително за увеличаването на бюджетния дефицит, ще продължи да тежи на американската икономика и през следващите години. До момента разходите за интервенцията според Стиглиц се равняват на 3 трлн. долара.

В своето изказване нобеловият лауреат заявява още, че ръководителите на Европейската централна банка също може би подценяват икономическите рискове и поставянето на ценовата стабилност като приоритет номер едно може да доведе до сериозни проблеми, тъй като рестриктивната политика би могла да възпрепятства създаването на нови работни места. Според Стиглиц инфлацията трябва временно да мине на втори план, тъй като „по-високите лихви няма да разрешат проблема с рекордните цени на горивата“. Джоузеф Стиглиц, роден на 19 февруари 1943 г., е американски икономист със силно леви убеждения. Носител е на Нобелова награда за икономика от 2001 г. Преподавал е в Масачузетския технологичен институт, Йейл, Принстън (1979-1988) и Станфорд (1988-2001), а от 2001 г. води лекции в Колумбийския университет.

Кариерата на икономиста преминава и през сферата на политиката, като е работил за администрацията на президента на САЩ Бил Клинтън. Джоузеф Стиглиц работи и в България, като през 2002 година беше назначен за икономически съветник на президента Георги Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
fallback