fallback

Унгария премахна фиксирания курс на форинта към еврото

Очакванията са, че ходът ще доведе до повишение в курса на местната валута и ще спомогне за овладяването на инфлацията

18:12 | 25.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Унгария премахна границите на обменния курс на форинта спрямо еврото в опит да ограничи инфлационните процеси в условията на забавяне на икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

Форинтът регистрира повишение от 2,3%, непосредствено след като от централната банка обявиха, че от утре падат ограниченията при обмен на форинти срещу евро. Същевременно институцията остави основния лихвен процент в страната непроменен на ниво от 7,5 на сто.

Едно евро се разменяше за 258,5 форинта днес следобед в сравнение с 265,14 вчера. Това е най-силното дневно повишение на унгарската валута от 28 юни 2007 г. насам.

Очакванията на банката са, че ходът ще доведе до повишение в курса на местната валута и ще спомогне за овладяването на инфлацията, която е два пъти по-висока от целевите нива, въпреки че икономическият ръст на Унгария към края на миналата година е едва 0,8% - най-ниската стойност сред страните членки на Европейския съюз. Инфлацията за 2007 г. достигна 7,1%.

Също така в днешното изявление на институцията се посочва, че премахването на границите на обменния курс е важна стъпка към въвеждането на еврото като официално разплащателно средство в страната.

„Централната банка се опитва да изиграе хитър номер. Очакванията им са, че валутният курс ще свърши тяхната работа, вместо да се налага да вдигнат лихвения процент“, смятат анализатори от RBC Capital, цитирани от Bloomberg.

Според наблюдатели унгарското правителство е дало своето съгласие за въвеждането на промяната в обменния курс след няколко поредни настоявания от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 29.08.22 г.
fallback