fallback

Merill Lynch: Трише няма да намали лихвите

Заради високата инфлация едва ли лихвеният процент в еврозоната ще бъде понижен през настоящата година

11:07 | 21.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите пазари грешат, като залагат за понижение на лихвения процент в еврозоната, смятат анализаторите на Merill Lynch. Тяхната прогноза е, че такъв ход няма да бъде предприет до края на тази година и така застават срещу прогнозите на редица други именити банки и финансови организации.
„Пропастта между очакванията на пазара и намеренията на Европейската централна банка е необичайно голяма“, смята Клаус Баадер, главен икономист в Merill Lynch, цитиран от Bloomberg. По думите на Баадер изгледите за инфлацията са прекалено негативни, за да може институцията да си позволи да понижи лихвения процент. Преди две години същият анализатор правилно предвиди ходовете на ЕЦБ за продължително повишение на лихвите, въпреки че болшинството от специалистите бяха на противоположно мнение.
Инвеститорите започнаха да залагат все по-силно на понижение на лихвения процент в еврозоната след 7 февруари, когато президентът на институцията промени тона си, загърбвайки досегашните предупреждения за увеличаване на лихвите. Тогава Жан-Клод Трише изрази опасения за икономическия ръст в еврозоната, което доведе до засилване на очакванията за редукция.
Според Баадер контролът върху инфлацията ще остане приоритет номер едно за ЕЦБ и лихвите ще се запазят над очакванията на пазара. Освен това анализаторът е на мнение, че забавяне на американската икономика няма да извади от релси хода на еврозоната, така както е станало през 2001 година. Подобно поведение на ЕЦБ обаче едва ли ще е изненада за мнозина, тъй като председателят на Френската централна банка Кристиан Ноайе също изрази мнение, че като цел на ЕЦБ икономическият растеж трябва да бъде поставен след стабилността на цените.
Към момента инфлацията в еврозоната значително надхвърля заложения от ЕЦБ таргет от 2 на сто, като на годишна база през януари цените са се увеличили с 3,2 на сто, което е най-високата стойност за последните 14 години.
Днес еврото продължава възхода си спрямо американския долар. След като в 8:00 часа днес едно евро се разменяше за 1,4721 долара, към 10:55 единната валута напредва до 1,4743 долара за евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 21.02.08 г.
fallback