fallback

Бизнесът на Острова „натиска“ за по-ниски лихви

Централната банка трябва да действа навременно и да избегне ситуация, в която борбата с инфлацията да доведе до забавяне на растежа

14:47 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка трябва да понижи лихвения процент в скоро време, а не да отлага, тъй като, ако се допусне забавяне на икономиката, в бъдеще ще се наложи да бъдат предприети по-големи от допустимите редукции, смята бизнесът във Великобритания.

От Британската търговска камара препоръчват на АЦБ да понижи лихвения процент с 0,25 процентни пункта до 5 на сто на насрочената си за началото на март среща, става ясно от изказване на икономическия съветник на Камарата Дейвид Кърн пред ВВС. Според него настоящите рискове пред икономиката изискват редукция до 4,75 на сто, като решенията за това не трябва да се отлагат, тъй като на по-късен етап може да се наложат по-големи от допустимите редукции на лихвата.

„АЦБ трябва да избегне ситуацията, в която да е изправена пред неприятния избор между алтернативите на силно забавящ се икономически растеж и висока инфлация. Ако чакат прекалено дълго, може да се наложи по-голямо от желателното понижение на лихвата или силно забавяне на икономиката“, казва още Кърн пред ВВС.

Днес стана ясно, че на последната си среща ръководителите на АЦБ са взели решение за понижаване на лихвения процент до 5,25 на сто с мнозинство от 8 на 1 гласа. Единственият глас против всъщност е настоявал за по-агресивна редукция с 0,5 процентни пункта до 5,0 на сто. Това засили очакванията, че институцията може да прибегне до ново понижение на лихвата през следващите месеци.

В противоположна посока действат данните за паричното предлагане на Острова, които също бяха публикувани през днешния ден. Те показват, че въпреки кризата във финансовата сфера през януари паричното предлагане, измерено чрез най-широкия паричен агрегат М4, се е увеличило с 1,3 на сто на месечна и 12,9 на сто на годишна база. Ръстът е по-голям от очакваното, като консенсусната прогноза на анализаторите беше за увеличение от 0,8 на сто за месеца и 12,1 на сто спрямо януари 2007 година.

Търговията с британската валута до момента е относително стабилна, като се наблюдава понижение спрямо американския долар и еврото. По отношение на зелените пари лирата отстъпва от 1,9479 GBP/USD в 9:00 днес до 1,9412 GBP/USD в 14:30. Еврото се понижава минимално спрямо паунда от 0,7548 EUR/GBP до 0,7542 лири за евро в 14:30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 30.08.22 г.
fallback