fallback

ЕЦБ: Борбата с инфлацията остава цел номер едно

Едва ли лихвата в еврозоната ще бъде понижена скоро, тъй като инфлацията се задържа на високи нива

12:20 | 20.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка никога няма да позволи борбата с инфлацията да бъде изместена като приоритет от поддържането на икономическия ръст, смята председателят на Френската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Кристиан Ноайе в интервю за френското списание Paris Match.
По думите на Ноайе, функциите на ЕЦБ са различни от тези на Федералния резерв на САЩ така, както и икономиката на еврозоната е различна от американската. Банкерът е заявил още, че приоритет на ЕЦБ е запазването на покупателната способност на населението, което значи борба с инфлацията. Ноайе смята, че покупателната способност не бива да бъде жертвана в името на икономическия ръст, тъй като именно запазването й ще позволи на икономиката да расте.
Ръководителят на Френската централна банка е на мнение, че за разлика от САЩ, където милиони домакинства са изгубили домовете си заради неспособност за посрещане на задълженията по ипотеките си, в Европа няма криза в сектора на недвижимите имоти.
Твърдата позиция на толкова вишестоящ член на ръководството на ЕЦБ дава да се разбере, че едва ли скоро ще станем свидетели на редукция на лихвения процент в еврозоната. Подобни възгледи се подкрепят и от днешните данни за производствената инфлация в най-голямата икономика от еврозоната – Германия, която през януари е усилила темпа си повече от очакваното и на годишна база възлиза на 3,3 на сто.
Днес еврото се движи в тесни граници спрямо долара, без съществени изменения на нивата от вчера. В 9:00 кросът на двете валути беше при 1,4702 EUR/USD, а към 12:00 единната валута напредва до 1,4722 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 19.08.22 г.
fallback