fallback

Данните за инфлацията в Канада предполагат нова редукция на лихвите

Основният индекс на потребителските цени с най-нисък ръст от юли 2005 година, канадският долар се понижи в очакване на по-ниски лихви

16:49 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Основният индекс на потребителските цени в Канада през януари бележи най-ниския си ръст от юли 2005 година насам, показват официалните статистически данни. На годишна база показателят, от който са изключени волатилни стоки като бензина, нараства с 1,4 на сто, забавяйки темпа си за седми пореден месец. Освен това стойността на основния индекс на потребителските цени вече четвърти месец остава под заложения от Централната банка таргет. Спрямо декември показателят бележи ръст от 0,1 на сто.

Днешните данни подкрепят прогнозата на Централната банка, че към средата на годината темпът на нарастване на основния индекс на потребителските цени ще се забави до 1,3 на сто на годишна база, което ще позволи на институцията да понижи лихвите в опит за избягване на последиците от евентуална рецесия в САЩ, съобщава Bloomberg. Според анализатори лихвеният процент в Канада ще бъде редуциран със 75 базисни пункта до 3,25 на сто преди третото тримесечие на годината.

Индексът на потребителските цени, който включва и волатилните стоки, е нараснал с 2,2 на сто на годишна база през януари, покривайки точно предварителните прогнози на анализаторите. В темпа на нарастване на показателя се наблюдава забавяне, след като през декември стойността му беше 2,4 на сто. Най-голяма роля за ръста на потребителските цени е изиграл бензинът, който е поскъпнал с 21 на сто за последните 12 месеца.

Данните за инфлацията доведоха до отстъпление на канадския долар спрямо американския му съименник и еврото. По отношение на американската валута канадецът отстъпва днес до 1,0105 USD/CAD, след като непосредствено преди съобщаването на новините кросът на двете валути беше при 1,0049 USD/CAD.

Спрямо еврото канадският долар понижава стойността си от 1,4816 EUR/CAD в 15:30 до 1,4907 канадски долара за едно евро към 16:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 22.08.22 г.
fallback