fallback

Неочакван ръст на бизнес доверието в Германия

Очакванията, че опитите на американските власти за преодоляване на кризата ще донесат резултат, водят до по-добри прогнози на бизнеса

15:21 | 12.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес доверието в Германия през февруари отбеляза изненадващ ръст, който според анализатори се дължи на очакванията, че понижението на лихвите в САЩ и данъчните облекчения за американците ще доведат до увеличаване на търсенето на немски стоки.
Индексът на бизнес доверието, който се изготвя ежемесечно от немския институт ZEW и показва очакванията на анализаторите и инвеститорите за следващите шест месеца, нарасна до минус 39,5 пункта. През януари показателят беше на най-ниското си ниво за последните 15 години при минус 41,6 пункта. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за спад до минус 45 пункта.
Същият показател, но за цялата еврозона, също отбеляза повишение, напредвайки от минус 41,7 пункта през януари до минус 41,4 пункта. Анализаторите очакваха спад до минус 43 пункта.
По-високата стойност на икономическите очаквания идва в резултат на прогнозите, че мерките, които предприемат в САЩ за преодоляване на икономическата криза, ще доведат до ръст на потребителското търсене. Това от своя страна би се отразило положително на европейския износ.
Към момента според председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и финансовия министър на Германия Пеер Щайнбрюк, европейската икономика се намира в достатъчно добро състояние. Двамата дадоха изказвания през последните дни, като коментарите им оказаха подкрепа на единната валута.
Днес еврото поскъпва спрямо долара. След като в 11:00 двете валути се разменяха по курс 1,4503 EUR/USD, единната валута напредна и към 15:10 достига до 1,4550 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
fallback