fallback

Неочаквано повишение на основната лихва в Румъния с 1 процентен пункт

Румънската централна банка вдигна лихвения процент до 9 на сто заради заплахата от ускоряваща се инфлация и отслабваща местна валута

16:05 | 04.02.08 г.

Румънската централна банка неочаквано повиши основния лихвен процент с един процентен пункт заради заплахата от ускоряваща се инфлация и отслабваща местна валута, съобщи Bloomberg.

Това е трето поредно повишение, с което лихвата става 9 процента, най-високото ниво от 2005 г. Повишението е по-голямо от медианната прогноза на 11-те икономисти, запитани от Bloomberg, за увеличаване с половин пункт.

Националната банка на Румъния не успя да постигне заложената цел от 4% инфлация за 2007 година, плюс или минус един процентен пункт, като потребителските цени нараснаха на годишна база с 6,6%. Миналия месец от банката предупредиха, че инфлацията ще остане „относително висока“ през следващите месеци. 

Централната банка реши да не променя процента на минималните задължителни резерви на търговските банки, като го запази при ниво 20 на сто за депозити в леи и 40 на сто за депозити в чуждестранна валута.

След последното повишение на лихвения процент в страната, което беше направено на 7 януари, румънската валута отстъпи 2,1 на сто спрямо еврото, което прави деноминираните в евро активи по-скъпи. Това затруднява населението и бизнеса в много висока степен, тъй като наемите, бензинът, сметките за телефон и други услуги се определят в евро, а се заплащат в леи.  

Днес румънската валута продължи да поевтинява спрямо еврото, отстъпвайки от 3,66 EUR/RON в началото на днешната търговия до 3,63 EUR/RON в 16:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 12.09.22 г.
fallback