fallback

Американската икономика с най-слаб ръст за последните пет години

БВП на САЩ бележи увеличение от едва 2,2 на сто за 2007 година, ръстът за последното тримесечие е едва 0,6 на сто

16:05 | 30.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на американската икономика за последното тримесечие на 2007 година се забавя доста под прогнозите, което дава сигнал, че САЩ няма да успеят да избегнат рецесията. Растежът на годишна база възлиза на едва 0,6 на сто спрямо 4,9 на сто за третото тримесечие, става ясно от предварителните данни на Министерство на търговията в страната. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за забавяне на ръста до 1,2 на сто.
Данните означават, че брутният вътрешен продукт на САЩ за 2007 година възлиза на 11,6 трлн. долара, което е ръст от 2,2 на сто спрямо 2006 година - най-слаб растеж за последните пет години.
Едновременно с данните за БВП беше съобщена и стойността на дефлатора, който показва ръста на цените в цялата икономика на страната. През последното тримесечие те бележат значителен ръст, като на годишна база нарастват с 2,6 на сто - значително над измерения през предходното тримесечие ръст от 1,0 на сто. Дефлаторът се използва за пресмятане на разликата между реалния и номиналния брутен вътрешен продукт и се взима под сериозно внимание при определянето на лихвите от страна на Федералния резерв.
Негативните новини за икономическия ръст, които идват главно в резултат на срива в жилищния сектор и данните за висока инфлация вследствие на слабия долар и поскъпването на суровините, вероятно ще усложнят решението на Федералния резерв за лихвения процент в САЩ, което трябва да бъде обявено по-късно днес.
Единствените по-позитивни новини за американската икономика днес дойдоха от данните за неселскостопанскаата заетост на организацията ADP, които показаха, че пазарът на труда в страната засега остава стабилен, тъй като работещите са се увеличили над 3 пъти повече от предварителните прогнози. Заетостта е нараснала с общо 130 хил. души при предварителни очаквания за увеличение с едва 40 хиляди души.
Новините се отразиха на търговията с американската валута, но пазарите остават относително стабилни преди решението на Фед. По време на днешната търговия еврото напредна спрямо зелените пари от 1,4766 EUR/USD в 8:00 до 1,4817 EUR/USD в 12:00 часа. В 15:30, непосредствено преди данните за БВП, едно евро струваше 1,4772 долара, а в 15:50 кросът е при 1,4786 EUR?USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 12.09.22 г.
fallback