fallback

САЩ ще борят рецесията с икономическа програма за 100 млрд. долара

Конгресът ще обсъжда данъчни облекчения, които да доведат до повишаване на покупателната способност на американците

11:28 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Като реакция на икономическата криза, която обхвана САЩ през последните месеци, Конгресът обмисля инвестиционна програма за борба с проблемите. Пакетът от мерки предвижда подобряване на покупателната способност на населението, като около идеята са обединени и двете партии в страната – демократическата и републиканската, съобщава FT.

„Съществува спешна нужда да се направи нещо по въпроса, като моментът за вземане на мерки е настъпил“, заявява ръководителката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси. Очаква се веднага след завръщането си от близкоизточната визита президентът на САЩ Джордж Буш да привика за спешно заседание и обсъждане на действията представители на двете партии.

Средствата по програмата трябва да бъде в размер на 100 – 125 млрд. долара, като се предвиждат значителни данъчни облекчения както за домакинствата, така и за фирмите. По този начин мерките за борба с рецесията вече придобиват доста сериозно изражение, след оповестените няколко различни плана за подпомагане на затруднените с погасяването на ипотечните си заеми американци.

Както е известно, американската икономика е обхваната от тежки проблеми заради разразилата се през миналата година криза в ипотечния сектор на страната. Тя принуди Федералния резерв да намали лихвите в САЩ с 1 процентен пункт през последните месеци от 5,25 до 4,25 на сто. До този момент обаче това не дава съществен резултат, като пазарите очакват ново понижение до 3,75 на предстоящата в края на месеца среща на Централната банка.

Днес доларът продължава поскъпването си спрямо еврото от вчера, повишавайки курса си от 1,4674 EUR/USD в 9:00 до 1,4616 EUR/USD в 11:20. Най-ниската стойност на единната валута за деня беше отбелязана в 10:30, когато едно евро струваше 1,4592 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 26.08.22 г.
fallback