fallback

Инвеститорското доверие в Германия на 15-годишно дъно

Негативните новини около немската икономика от последните дни продължават и днес, въпреки това еврото остава стабилно

14:04 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на икономическите очаквания в Германия, който се изготвя ежемесечно от немския изследователски институт ZEW, за януари е на най-ниското си ниво за последните 15 години. Стойността му възлиза на минус 37,2 пункта, което е с 4,4 пункта по-ниско от измерените през декември -41,6 пункта.

Едновременно с влошаването на икономическите очаквания в най-голямата икономика на еврозоната се наблюдава и понижение на индекса на текущите условия. Неговата стойност за януари е 56,6 пункта, като това представлява спад с 6,9 пункта спрямо предходния месец и е осмо поредно понижение.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за по-ограничено понижение на двата показателя, като прогнозата за икономическите очаквания беше за стойност от -40,0 пункта, а за текущите условия – до 59,5 пункта.

Негативните новини за немската икономика през днешния ден не свършват дотук, след като окончателната оценка на ръста на брутния вътрешен продукт на страната за 2007 година показва ръст от 2,5 на сто. Стойността на растежа регистрира забавяне спрямо предходната 2006 година, когато икономиката нарасна с 2,9 на сто.

Днешните новини бяха поредните слаби данни за най-голямата икономика в еврозоната, след като през последните дни стана ясно, че индустриалното производство, продажбите на дребно и износът през ноември са регистрирали изненадващи понижения. Въпреки това обаче единната евровалута продължи да поскъпва спрямо американския долар.

През днешния ден тази тенденция се запази в общи линии, макар курсът евро-долар да се запазва почти без промяна спрямо вчера. Сутринта едно евро се разменяше за 1,4866 долара, а към 11:30 единната валута отстъпи до 1,4838 EUR/USD. В 14:00 кросът е при 1,4866 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 19.08.22 г.
fallback