fallback

Измамно добри данни за първоначалната безработица в САЩ

Броят на подадените молби за помощ отбелязва втори пореден спад, но той се дължи на по-кратката работна седмица около празниците

16:54 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Първоначалните молби за помощ при безработица в САЩ отбелязаха второ поредно понижение, като броят им за седмицата до 4 януари е с 15 хил. по-нисък от предходната седмица и възлиза на 322 хил., съобщават от Министерство на труда. Анализаторите обаче отдават понижението главно на късата работна седмица и не го приемат като сигнал за стабилизация на пазара на труда, съобщава АР.
Предходната седмица молбите за помощи също намаляха, като стойността им беше с 20 хил. по-ниска спрямо предишния период. Четириседмичната средна стойност на показателя, която се приема за по-сигурен източник относно ситуацията, тъй като чрез нея до известна степен се коригират случайните колебания, бележи минимален спад до 341 хил.
Въпреки спада в първоначалната безработица настроенията около състоянието на трудовия пазар в САЩ остават негативни. В края на миналата седмица стана ясно, че през декември безработицата е отбелязала значителен ръст и е достигнала стойност от 5 на сто. Увеличението в рамките на месеца, което възлезе на 0,3 процентни пункта, е най-голямото от октомври 2001 година насам, когато икономиката изпадна в криза заради терористичните атентати в Ню Йорк.
Задълбочаването на проблемите с безработицата вероятно ще даде още аргументи на Федералния резерв на САЩ в решението за нивата на лихвите в страната. Допреди няколко дни се смяташе, че на предстоящата в края на януари среща лихвите ще бъдат понижени с 25 базисни пункта до 4,0 на сто, но вече се увеличават залозите за по-агресивна редукция до 3,75 на сто.
Новините оказаха отражение на кросовете на долара с основните валути. Спрямо еврото американската валута отбеляза силен спад и заличи поскъпването си след обявяването на решението за запазване на лихвите в еврозоната. Така между 15:30 и 16:45 доларът падна от 1,4661 до 1,4738 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 03.09.22 г.
fallback