fallback

Изненадващо силно намаление при разрешителните за строеж в Канада

Въпреки това ситуацията в жилищния сектор остава стабилна, като засега страната успява да избегне криза, подобна на американската

16:29 | 10.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Издадените разрешителни за строеж в Канада през ноември отбелязват пет пъти по-голямо от прогнозираното понижение. Измерването на показателя в страната се прави на база стойността на издадените разрешения, която пада с цели 9,9 на сто до 6,03 млрд. канадски долара, съобщават от статистическото бюро на страната. Консенсусната прогноза беше за спад на показателя с 2 на сто.
Стойността на издадените разрешителни за строеж на офиси и многофамилни къщи бележи силно понижение, докато тези за нови жилища се увеличават повече от очакваното. Като цяло цените на новите жилища се увеличават с 0,5 на сто през октомври спрямо предходния месец, показва друго изследване на националната статистика, което също беше публикувано днес. На годишна база показателят бележи ръст от 6,1 на сто.
Макар като цяло разрешителните за строеж да намаляват силно, до този момент Канада успява да избегне проблемите, които обхванаха сектора на недвижимите имоти в САЩ. Това се вижда от факта, че стойността на разрешителните се задържа вече седми месец на ниво над 6 млрд. канадски долара, а новите строежи са на най-високата си стойност от 2004 година насам, предава Bloomberg.
Новината се отрази на курса на канадската валута, която отстъпи спрямо американския долар. След първоначалното напредване на канадския долар от 1,0108 USD/CAD в 10:00 до 1,0057 USD/CAD в 14:00, американският долар започна да поскъпва и към 16:15 кросът е при 1,0136 USD/CAD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 27.08.22 г.
fallback