fallback

Безработицата в Швейцария на петгодишен минимум през декември

Причината за спада беше големият брой поръчки, регистрирани в швейцарските компании

11:16 | 07.01.08 г.

Безработицата в Швейцария намаля през декември и достигна най-ниски нива за последните 5 години. Причината за спада беше големият брой поръчки, регистрирани в швейцарските компании, което от своя страна увеличи броят на новонаетите хора.
Броят на безработните намаля с 1 334 души спрямо ноември до близо 102 хил. души, съобщиха от държавния секретариат за икономически дела в Берн. Така нивото на безработицата е на ниво от 2,6 на сто, което съвпадна с очакванията на експертите.
Швейцарските компании наемаха повече хора през декември, след като понижението на швейцарския франк увеличи търсенето на швейцарските стоки и услуги извън Швейцария. Според базирания в Цюрих институт за икономически изследвания KOF нивото на безработицата може да се понижи до 2,2 на сто през 2008 г.
Въпреки добрите новини за нивото на безработицата в страната, швейцарският франк регистрира понижение от сутринта, когато данните излязоха. Към момента един долар се разменя за 1,1150 швейцарски франка или с 50 пипса повече от тази сутрин, когато кросът се търгуваше на нива от около 1,1100. Спрямо единната валута франкът също отчете спад. Последно кросът EUR/CHF се търгуваше на ниво от 1,6373, което е с около 40 пипса над стойностите му рано тази сутрин.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
fallback