fallback

Противоречиви данни за безработицата в САЩ

Пазарът на труда остава под напрежение, компаниите подхождат внимателно при наемането на нови служители

17:30 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Противоречиви данни за пазара на труда в САЩ бяха публикувани днес. Те показват, че първоначалните молби за помощи при безработица за последната седмица са намалели, но за сметка на това ревизираната стойност на показателя за предходната седмица е с 8 хил. броя по-висок.
Първоначалните молби за помощ при безработица за седмицата до 29 декември са намалели с 21 хил. до 336 хиляди, съобщават от министерството на труда в САЩ. Същевременно обаче броят на гражданите, получаващи средства от застраховки срещу безработица, се увеличава за четвърта поредна седмица и достига най-високата си стойност от октомври 2005 година, предава Bloomberg. Понижението е по-голямо от предварителните очаквания на анализаторите за спад до 345 хил. души.
Четириседмичната средна стойност на показателя, която се приема за по-точен измерител на състоянието на пазара на труда, показва, че молбите за безработица за периода са намалели с минималните 750 броя до 343,75 хиляди.
Данните показват, че бизнесът се въздържа от наемането на нови служители и създаването на работни места, тъй като кризата в сектора на недвижимите имоти заплашва най-голямата икономика в света с рецесия. Сигнали за това идват от падащите цени на имотите и ръста на инфлацията, предизвикан от слабите нива на американския долар.
Ежемесечното проучване на ADP Employer Services, което беше публикувано днес, показва, че неселскостопанската заетост в САЩ е нараснала с 40 хил. души през декември. Това означава, че компаниите са наели близо четири пъти по-малко хора в сравнение с регистрираните месец по-рано 173 хил. души.
Новините доведоха до поскъпване на долара спрямо еврото. След като в 15:00 часа днес едно евро струваше 1,4753 евро, единната валута отстъпи до 1,4710 EUR/USD в 15:40. Последваха известни колебания и към 17:15 кросът е при 1,4716 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 29.08.22 г.
fallback