fallback

Фед може да понижи лихвите значително

Според Фед рисковете пред икономическия растеж се увеличават, основната причина за това е нестабилността на финансовите пазари

09:28 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Федералния резерв на САЩ смятат, че кредитната криза може да доведе до ситуация, в която да е необходимо значително понижение на лихвите в страната, става ясно от доклада от последната среща на институцията, когато лихвеният процент беше намален до 4,25 на сто, съобщава ВВС. От доклада се разбира, че според ръководителите на Фед рисковете пред икономическия растеж се увеличават, като основната причина за това е нестабилността на финансовите пазари. Ако ситуацията продължи да се влошава, това вероятно ще накара Централната банка отново да понижи лихвите. Публикуването на доклада, както и разочароващите данни за производствения ISM индекс от вчера доведоха до сериозен спад на основните американски борсови индекси по време на първата сесия за годината. Dow Jones отстъпи с 1,67 на сто до 13 043,96 пункта, а Nasdaq се понижи с 1,61 на сто до 2 609,63 пункта. За негативните настроения повлияха и рекордните цени на петрола, който вчера за пръв път в историята достигна психологическата граница от 100 долара за барел на борсата в Ню Йорк.

Днес доларът отново отстъпва спрямо еврото. В 8:00 двете валути се разменяха при курс 1,4709 EUR/USD, а в 9:10 единната валута поскъпва до 1,4729 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
fallback