fallback

Поръчките на трайни стоки в САЩ с минимален ръст, безработицата нараства

Данните доведоха до спад на долара до най-ниската му стойност от шест седмици насам спрямо еврото

17:15 | 27.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ за ноември бележат по-малък от очакванията ръст, като основната причина е спадът при стоките за отбрана и търсенето на машини. В същото време броят на получаващите помощи за безработица в страната се увеличава до най-голямата си стойност от две години насам. Новините доведоха до поевтиняване на американската валута до най-ниското ниво от 14 ноември насам.

Стойността на индекса на поръчките на трайни стоки за ноември е с 0,1 на сто по-висока от предходния месец, когато беше отбелязан спад от 0,2 на сто, показват данните на Министерство на търговията на САЩ. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-силен ръст от 2,0 на сто.

Поръчките на военно оборудване са намалели с 24 на сто, като с най-голям спад е търсенето на самолети. Ако военните продукти бъдат изключени от общия индекс на поръчките, то неговата стойност би отбелязала ръст от 1,2 на сто спрямо октомври. Без транспортните стоки пък индексът пада с 0,7 на сто, тъй като тяхното търсене е нараснало с 1,9 на сто.

Днес бяха публикувани и данните за подадените до 22 декември молби за помощи при безработица. Техният брой се е увеличил с 1 000 спрямо предходната седмица, като отчетеното ниво на показателя е 349 хил. души. Същевременно общият брой на получаващите помощи от държавата за седмицата до 15 декември се увеличава със 75 хил. души до 2,713 млн. американци, което е най-голямата стойност на показателя за последните две години.

Днес доларът отново отстъпва спрямо еврото. В 8:00 курсът беше 1,4514 EUR/USD, а непосредствено преди публикуването на новините в 15:30 едно евро се разменяше за 1,4510. долара. Последва ръст на единната валута и към 17:10 кросът е при 1,4563 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 08.09.22 г.
fallback