fallback

Търговският дефицит на САЩ се сви до двегодишен минимум

Слабият долар е насърчил износа, бизнес доверието отбелязва силен спад през декември

17:00 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът по търговския баланс на САЩ през третото тримесечие е отбелязал спад до най-ниската си стойност за последните две години, което дава известна доза оптимизъм, че икономиката на страната ще успее да преодолее кризата и ще избегне рецесията.

Търговският баланс на страната за третото тримесечие се свива с 2,2 на сто до 199,7 млрд. долара в резултат на ръста на износа от САЩ, който е успял да компенсира високите вносни цени на петрола. Същевременно търговията с услуги показва положително салдо от 26,5 млрд. долара, което е с 3 на сто повече от периода юли-септември.

Текущата сметка на САЩ, която се използва като по-точен показател за измерването на търговията, тъй като в нея се включва и обменът на финансовите инвестиции, показва дефицит в размер на 178,5 млрд. долара за третото тримесечие, което е с 5,5 на сто по-малко от стойността на показателя за предходния период. Така превишението на вноса над износа е на най-ниското си ниво от третото тримесечие на 2005 година, когато дефицитът беше 173,4 млрд. долара.

Свиването на дефицита по текущата сметка доведе до намаляване на отношението между брутния вътрешен продукт на страната и дефицита, като от 5,5 на сто то се понижава до 5,1 на сто. Това е най-ниското съотношение на двата показателя от първото тримесечие на 2004 година насам.

Днес бяха публикувани и данните за бизнес условията в Ню Йорк, които показват ново понижение. Актуалната стойност за декември е 10,31 пункта, което е спад от над 60 на сто спрямо измерените преди месец 27,4 пункта.

Индексът Empire State се изчислява чрез проучване от клона на Федералния резерв в Ню Йорк. Изпълнителните директори на компаниите в производствения сектор отговарят на въпроси, свързани с техните очаквания за бизнес условията в бъдеще. Стойностите на индекса се получават, като от положително настроените мениджъри се извади броят на отрицателно настроените. Така положителен резултат е показателен за очаквания за развитие на икономиката, а отрицателен – за свиване.

Новините имаха минимално отражение върху валутната търговия. След като по-рано днес доларът достигна 6-седмичен връх при 1,4333 EUR/USD, еврото възвърна част от изгубеното и в 16:10 кросът беше при 1,4397 EUR/USD в 16:10. Към 16:50 едно евро се разменя за 1,4373 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 02.09.22 г.
fallback