fallback

Силен спад на еврото, котировките са на нивата отпреди два месеца

Единната валута падна под 1,4370 долара при липсата на икономически новини, психологическите фактори доминират при търговията

11:46 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Единната валута падна до нивото си отпреди близо два месеца, понижавайки курса си спрямо долара до 1,4368 EUR/USD. Такава стойност за последно беше регистрирана на 26 октомври.
Еврото започна седмицата с понижение в очакване на планираната за днес първа интервенция за повишаване на ликвидността във финансовата система на САЩ. Движението на единната валута е обратно на очакваното с оглед повишаването на инфлацията в еврозоната, което вероятно ще доведе до увеличаване на лихвите през следващите месеци.
Валутната търговия през последните дни е доста волатилна, като пазарите приемат с оптимизъм по отношение на стойността на американския долар данните за висока инфлация в САЩ. Това се дължи на факта, че силният инфлационен натиск вероятно ще попречи на Федералния резерв да предприеме ново понижение на лихвите, което стана причина за търсене на допълнителни начини за подобряване на ликвидността.
Седмицата започна с понижение за еврото в началото на азиатската сесия, като единната валута отстъпи от 1,4430 до 1,4384 долара за евро. Последва ръст до 1,4450 EUR/USD в началото на търговията в Европа и силен спад до 1,4368 долара за евро в 10:25 часа българско време.
Спадът в курса на единната валута идва в условията на липса на икономически новини в Европа, което означава, че психологическите фактори отново засилват влиянието си във валутната търговия.
През настоящата седмица с интерес се очакват редица икономически индикатори за американската икономика, сред които са данните за началното жилищно строителство, личните доходи и разходи, потребителското доверие на Мичиганския университет за ноември, окончателните данни за дефицита по текущата сметка през третото тримесечие и т.н.
Всички тези новини би трябвало да повлияят на курса долар-евро, като прогнозите засега са разнопосочни и с оглед поведението на пазарите през последните дни не може да бъде дадена категорична посока за движението на котировките.
Към 11:30 едно евро се разменя за 1,4380 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
fallback