fallback

Действията срещу кризата с ликвидността придобиха глобален характер

Предприетите досега действия не помагат, като предлагането на кредити остава намалено и при доста високи лихви

16:18 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

След обявения от Федералния резерв на САЩ план за съвместни действия с водещите централни банки от Западна Европа, стана ясно, че мерки срещу кризата с ликвидността във финансовата система се предприемат и от финансовите институции в Австралия и Азия. Преди два дни от Фед обявиха, че на паричните пазари ще бъдат налети над 65 млрд. долара в рамките на един месец, което изисква координирани действия от страна на централните банки на Канада, Великобритания, Швейцария, както и на Европейската централна банка.

Прерасналите в глобална война срещу кризата в ликвидността действия на централните банки целят понижаване на междубанковите кредити в края на годината, когато финансовата система има нужда от повишена ликвидност. За момента обаче действията не помагат и предлагането на кредити остава намалено и при доста високи лихви.

След рекордните стойности на основните лихвени проценти, които се използват при междубанковите кредити в Европа – тримесечните LIBOR и EURIBOR от последните дни, след обявяването на съвместните действия се наблюдава минимална промяна, но те остават в близост до своите върхове. Все пак след обявяването на плановете на Фед тримесечният доларов LIBOR се понижи от 5,0575 до 4,9906 на сто вчера. EURIBOR-ът обаче остана в близост до рекордните си нива, понижавайки се минимално от 4,9525 до 4,9494 на сто.

Днес стана ясно, че подобна тенденция се наблюдава и в Австралия, където според информация на Bloomberg междубанковите лихви са на най-високите нива от 1996 година насам. Стойността на лихвеният процент днес се е повишила с 0,17 процентни пункта и е достигнала 7,37 на сто. Тази стойност е с 0,62 процентни пункта над основният лихвен процент в страната, който е 6,75 на сто.

Централната банка на Австралия не беше включена в обявения от Фед план за действие, но въпреки това тя е отпуснала 700 млн. австралийски долара (614 млн. щатски) долара на търговските банки днес. Вчера също е имало подобен ход, като инжектираната във финансовата система ликвидност е била в размер на 1,4 млрд. австралийски долара.

Мерки срещу кризата вероятно ще бъдат предприети и в Азия, тъй като тримесечният LIBOR в йени се е увеличил до 1,0343 на сто, при положение че в края на миналата седмица е бил 1,0319 на сто, показват данни на Британската асоциация на банкерите.

Тримесечните лихви се повишават и в Южна Корея, където те вече са 5,98 на сто, при положение че основният лихвен процент в страната е 5 на сто. Подобна е и ситуацията в Сингапур, където тримесечните доларови междубанкови депозити се предлагат при 2,599 на сто лихва, което представлява ръст спрямо вчерашните 2,5625 на сто. Все пак в Сингапур се наблюдава известно успокояване на ситуацията, след като преди три месеца същият лихвен процент беше 2,75 на сто.

Засега положението остава стабилно в Китай, Тайван и Хонконг, където пък има обратния проблем – ликвидността е прекалено голяма, което вероятно ще доведе до промяна на основните лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
fallback