fallback

Рекордна за последните 6 години инфлация в еврозоната

Окончателните данни за индекса на потребителските цени показват по-голям от очаквания ръст

14:00 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в еврозоната през ноември се е увеличила повече от очакваното и достига най-големия си темп на нарастване от май 2001 година насам. Това дава основание да се смята, че едва ли скоро ще станем свидетели на понижение на лихвите в еврозоната.
На годишна база потребителските цени в еврозоната през ноември са се повишили с 3,1 на сто, което е с половин процентен пункт повече от измерените през октомври 2,6 на сто и с 0,1 процентен пункт повече от предварителните оценки на Евростат. На месечна база инфлацията за ноември е 0,5 на сто.
Окончателните данни за инфлацията в най-голямата икономика от еврозоната – Германия, също показват по-високи от предварително оповестените стойности. Потребителските цени в страната са се повишили с най-голям темп за последните 12 години, нараствайки с 3,3 на сто на годишна база.
Основна роля за ръста на потребителските цени е изиграло поскъпването на хранителните продукти и горивата. Пшеницата е поскъпнала с 88 на сто за годината, соята е на най-високите си стойности от 1973 година, а петролът е поскъпнал с 52 на сто, съобщава Bloomberg.
Данните за инфлацията показват, че тя значително надхвърля заложения от Европейската централна банка таргет от 2 на сто годишно. Това означава, че едва ли през следващите месеци ще станем свидетели на понижение на лихвите в еврозоната въпреки опитите на водещите централни банки да възстановят доверието във финансовата система чрез подобряване на ликвидността и стимулиране на кредитирането.
Въпреки новините за инфлацията в еврозоната днес еврото се понижава значително спрямо долара. В началото на днешната търговия курсът беше 1,4651 долара за евро, а в 13:20 беше пробита границата от 1,45 EUR/USD. Към 13:50 едно евро се разменя за 1,4485 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 21.08.22 г.
fallback