fallback

Нови данни за инфлация в САЩ, рекорден ръст на производствените цени

Продажбите на дребно също се увеличават силно, което означава, че Фед едва ли може да си позволи нови понижения на лихвата

16:48 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Поредната порция противоречиви данни за американската икономика бяха публикувани днес. Позитивните новини са свързани с индекса на продажбите на дребно и с броя на молбите за помощи при безработица, но те се компенсират от инфлацията на ниво производител, която през септември е отбелязала най-голям ръст за последните 34 години.

Индексът на производствените цени бележи значителен ръст от 3,2 на сто за месеца, след като през октомври беше отбелязано повишение от едва 0,1 на сто, показват данните на министерството на труда в САЩ. Основната част от повишението се дължи на скока в цените на горивата и храните през месеца, като ако се изключи влиянието на производствените цени, ръстът е 0,4 на сто. С най-голямо поскъпване за месеца са енергоносителите (14,1 на сто), като само бензинът е поскъпнал с 34,8 на сто.

Нарастването на производствените цени е най-голямо от август 1973 година насам. За последните 12 месеца индексът се увеличава със 7,2 на сто, което е с 1,1 процентен пункт повече от отчетените през октомври 6,1 на сто.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за далеч по-ограничено увеличение на производствената инфлация, като предвижданията бяха за ръст с 1,6 на сто на месечна база и запазване на ръста от 6,1 на сто от предходния месец на годишна база.

Данните за производствена инфлация показват, че много скоро тя може да се пренесе и върху потребителските цени. Това засилва притесненията за силен инфлационен натиск, които вчера бяха подхранени и от съобщението за ръста на цените на вносните стоки.

Едновременно с негативните новини за инфлацията днес беше съобщена и стойността на индекса на продажбите на дребно за ноември, който отбелязва изненадващо покачване. Измереното увеличение е най-голямо от май месец насам и на месечна база е 1,2 на сто. Консенсусната прогноза беше за ръст с 0,6 на сто.

Ако от показателя се изключат продажбите на автомобили, то индексът бележи ръст от 0,6 на сто. Индексът на продажбите, без в него да се отразяват покупките на бензин, се увеличава също с 0,6 на сто. Това означава, че по-голямата част от ръста на индекса се дължи на факта, че американците са похарчили повече средства за горива в резултат на рекордните цени, които за пръв път преминаха психологическата граница от 3 долара за галон.

Днес бяха обявени и ежеседмичните данни за пазара на труда в САЩ, които обхващат измерването на първоначалната безработица. За предходната седмица броят на подалите молби за помощи е бил 333 хил. души, което е спад спрямо ревизираните данни за предходната седмица, когато броят им беше 340 хил. Очакванията бяха за намаляване на първоначалната безработица до 335 хил. души.

Публикуваните днес икономически показатели показват, че ситуацията в САЩ би се влошила прекалено силно при ново понижение на лихвите, тъй като инфлацията би достигнала още по-високи стойности. Вероятно това е оказало влияние върху решението на Фед да намали основната лихва в страната само до 4,25 на сто и да се обърне за помощ към водещите централни банки в Европа с цел преодоляване на финансовата криза в страната.

Като цяло днес единната валута отстъпва на зелените пари, а след данните за продажбите на дребно и производствената инфлация доларът продължи да поскъпва. След като в 10:00 българско време едно евро се разменяше за 1,4730 долара, в 14:40 еврото отстъпи с 50 пипса до 1,4680 EUR/USD. Към 16:30 курсът е 1,4667 ЕUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 09.09.22 г.
fallback