fallback

Планът на Фед не действа, EURIBOR остава рекорден

Днешната стойност на тримесечния междубанков лихвен процент за заеми в евро е дори по-висок от вчера

14:46 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвите по междубанковите заеми в евро останаха на седемгодишния си връх и днес, въпреки обявения вчера от Федералния резерв на САЩ план изход от финансовата криза, която обхвана всички развити държави.
Основната причина за проблемите е нуждата от увеличаване на ликвидността в края на годината, което търговските банки не могат да направят сами, тъй като липсва готовност за отпускане на междубанкови кредити.
Тримесечният EURIBOR днес достигна нов рекорд от 4,95 на сто, което е с близо един процентен пункт повече от основната лихва в еврозоната, която към момента е 4,0 на сто. От началото на изострянето на кризата през юли, когато тримесечният EURIBOR беше 4,16 на сто, лихвата непрекъснато расте.
По-късно днес предстои да бъдат обявени и междубанковите кредити в американски долари и британски лири на Острова, като специалистите предвиждат, че и при тях няма да има понижения, предава Bloomberg.
Вчера Фед обяви план за действие между пет водещи централни банки, който да доведе до стабилизиране на ситуацията и преодоляване на ликвидната криза, причинена от взаимното недоверие между търговските банки. Програмата предвижда отпускането на над 60 млрд. долара през следващите дни, част от които ще бъдат разпространени чрез Европейската централна банка. Останалите ще бъдат дадени на търговските банки в САЩ, като за целта са планирани четири аукциона.
 
Днес еврото отстъпва на американската валута. След като в 10:00 българско време едно евро се разменяше за 1,4730 долара, до момента единната валута отстъпва с 50 пипса до 1,4680 EUR/USD в 14:40.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 08.09.22 г.
fallback