fallback

Фед отново понижи лихвите*

Понижението е с 0,25 процентни пункта, което беше очаквано от анализаторите и е калкулирано в курса на американската валута

21:17 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ взе решение за понижение на лихвения процент в страната с 25 базисни пункта до 4,25 на сто. Решението се очакваше от анализаторите, макар да имаше и немалко прогнози за намаляване на лихвата до 4,0 на сто. Решението на Фед е предизвикано от задълбочаващата се криза в ипотечния сектор на САЩ, която вече се пренесе и в други държави. Тя доведе до силно недоверие между отделните банки, което доведе до затягане на условията на кредитиране и повишение на междубанковите лихви. В рамките на предходните две седмици се предполагаше, че Фед ще намали лихвите с 0,50 процентни пункта до 4,0 на сто, за да може икономиката да получи по-голям стимул. Последните данни от пазара на труда в САЩ обаче, както и надвисналата над американската икономика инфлационна заплаха доведоха до по-ограниченото понижение.

Паралелно с намаляването на основната лихва, Фед понижи с 0,25 процентни пункта и сконтовата лихва, като нейната актуална стойност е 4,75 на сто. По принцип сконтовият лихвен процент представлява лихвата, по която се отпускат кредити за търговските банки. До каква степен днешният ход на Фед ще доведе до стабилизиране на ситуацията и избягване на рецесията предстои да видим през следващите месеци. Намаляването на лихвите обаче не означава непременно увеличено кредитиране и повишаване на доверието между отделните банки, което може да доведе до скорошно ново понижение. По отношение на възстановяването на доверието вероятно ще бъде необходимо още доста време, тъй като през последните седмици редица водещи банки съобщиха за големи рискови експозиции на американския пазар на високорискови ипотечни инструменти. Това означава, че доверието би могло да се нормализира едва след годишните отчети на водещите банки, от които окончателно ще стане ясно коя институция какви загуби е претърпяла. Стъпката, предприета от Фед, представлява трето понижение на основната лихва за последните три месеца, като общата стойност на корекцията е един процентен пункт. Предишните две стъпки, които бяха предприети от институцията, бяха на 18 септември, когато лихвеният процент беше намален от 5,25 на 4,75 на сто. Следващата редукция беше на 1 октомври, като лихвата тогава беше понижена до 4,5 на сто. С днешния си ход Фед последва централните банки на Канада и Англия, които през миналата седмица също предприеха понижение на лихвите. На другия полюс останаха еврозоната и Австралия, които все още не предприемат промени заради неясните последици от кризата.

Развитието на търговията на долара спрямо основните валути в първия час след обявяването на решението показа, че редукцията е била напълно калкулирана в курса на долара. Спрямо еврото американската валута поскъпна от 1,4715 EUR/USD непосредствено преди новината до 1,4691 долара за евро в 21:45 и 1,4670 EUR/USD в 22:15.
 
Стойността на долара се повиши и спрямо британската лира. Курсът в 21:15 беше 2,0410 GBP/USD, в 21:45 една лира струваше 2,0370 долара, а в 22:15 кросът е при 2,0361 GBP/USD.
 
По отношение на йената доларът регистрира спад от 111,62 USD/JPY в 9:15 до 110,72 USD/JPY в 22:15.
 
*Статията е актуализирана в 22:20 с развитието на търговията в първия час след решението на Фед
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 19.08.22 г.
fallback