fallback

Проблемите в еврозоната се задълбочават, тримесечният EURIBOR с нов рекорд

Потребителското доверие в Германия пада до 15-годишно дъно, няма признаци за стабилизиране на ситуацията

14:14 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителското доверие в Германия през декември се смъкна до най-ниската си стойност за последните 15 години в резултат на увеличаващите се цени на кредитите, които заплашват икономическия растеж. Същевременно междубанковите лихви се увеличават до нов рекорд, което показва, че доверието във финансовата система продължава да намалява.
Индексът на потребителското доверие, който се публикува ежемесечно от немския изследователски център ZEW, пада до стойност минус 37,2 пункта, като това е най-ниското ниво от януари 1993 година насам. През ноември показателят беше минус 32,5 пункта, а анализаторите очакваха понижението да е по-ограничено до минус 34,5 пункта. Същият показател, който измерва доверието за цялата еврозона, регистрира спад с 5,7 пункта до минус 37,2 пункта, при отбелязани през ноември -30,0 и очаквани минус 34,0 пункта.
Слабите данни за доверието показват притеснението на европейците от високите стойности на еврото, както и от затегнатите условия за кредитиране от страна на банките. Изход от това положение обаче не се очертава скоро, тъй като днес се очаква Федералният резерв на САЩ да понижи отново лихвения процент в страната, което вероятно ще доведе до нов тласък на долара надолу.
В посока поскъпване на единната валута говорят и данните за инфлацията, която се наблюдава в еврозоната, и след като днес индексът на цените на едро в Германия се повиши неочаквано силно, то вероятно в близките месеци ще станем свидетели на увеличение на лихвения процент.
Публикуваните от националната статистика на Германия месечни резултати показват, че цените на едро през ноември са се увеличили с с 1,0 на сто спрямо предходния месец, когато беше отчетен ръст от 0,5 на сто. На годишна база пък цените на едро се увеличават с 5,7 на сто, което е с един процентен пункт повече от октомври. Очакванията на анализаторите бяха за увеличение на цените с 0,6 на сто на месечна и с 5,1 на годишна база.
Това показва, че вероятно доверието ще продължи да се понижава и през следващите месеци, тъй като от лихвите на междубанковия пазар е видно, че доверието между отделните институции намалява все повече. След като вчера от швейцарската UBS съобщиха, че очакват загуби от кризата в САЩ в размер на 10 млрд. долара, тримесечният EURIBOR се увеличи до нова рекордна стойност от 4,91 на сто.
Данните за потребителското доверие доведоха до силен спад на еврото спрямо долара. След като сутринта американската валута отстъпи от 1,4722 EUR/USD до 1,4748 EUR/USD заради данните за инфлация в Германия, единната валута понижи стойността си до 1,4690 долара за евро в 13:00 часа, а към 14:00 пада до 1,4673 EUR/USD.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 17.08.22 г.
fallback